Kultúra

2016.10.30. 20:30

Köszönet a hazafiaknak!- A két világégés pentelei civil és katonai áldozataira emlékeztek

Dunaújváros - Pentelei civil szervezetek közösen emlékeztek vasárnap délután az I. és a II. világháborúban elhunyt pentelei áldozatokra.

Szabó Szabolcs

A Pentelei Hagyományőrző Egyesület és a Pentele Baráti Kör vasárnap délután három órára a dunaújvárosi köztemetőben található II. világháborús emlékhelyhez várta a polgárokat.

Szabó Tamás, a Pentelei Hagyományőrző Egyesület elnöke a II. világháborúban elhunyt penteleiek emlékműve előtt

A koszorúzás és a közös gyertyagyújtás előtt Szabó Tamás, a hagyományőrző egyesület elnöke szólt az egybegyűltekhez.

Parádi György, a Pentele Baráti Kör vezetője az I. világháborús emlékhelynél tartott beszédet vasárnap délután

Beszédében felidézte a második világégés legfontosabb történelmi fordulópontjait, a magyar hadsereg szerepvállalását, valamint a hátország szenvedéseit a harcok során. Szabó kiemelte, hogy Pentele is hatalmas veszteségeket szenvedett a háború évei alatt. A civil és a fronton elhunyt katonai áldozatok száma megközelítette a kétszázat, ebből 92-en haltak hősi halált - főként az orosz - fronton, 56 zsidó származású penteleit deportáltak, akik soha nem tértek vissza a haláltáborokból.

A hátország is sokat szenvedett, kiemelten az orosz megszállás alatt. A fosztogatás, zabrálás mellett számos fiatal lányt, hölgyek megerőszakoltak a Pentelére is benyomuló orosz katonák, volt olyan család, akikkel saját házukban végeztek. Az áldozatok emlékére civil szervezetek képviselői koszorúkat, virágokat helyeztek el, mécseseket gyújtottak. A méltóságteljes tiszteletadás után az egykori Szórád Márton Általános Iskola épületénél található I. világháborús emlékműnél rótták le kegyeletüket a penteleiek.

Itt Parádi György, a Pentelei Baráti Kör elnöke tartott beszédet, amelyben kifejtette az első világégés során is nagyon komoly veszteség érte Pentelét. A legtöbben az országhatárokon túl, harcok során, a frontvonalon vesztették életüket. A háborút követően pedig nagyon nehéz volt a talpra állás az itt élő közösségek és családok számára is. Köszönet a hazafiaknak, akik hazájukért és Penteléért is harcoltak - zárta gondolatait Parádi.

Az emlékmű megkoszorúzása után a Szózat hangjaival zárult a tiszteletadás.

1914 telén háborús kórházat rendeztek be Dunapentelén Gáspár Károly vezetésével. Strasszer Lipót orvos látta el a hadi sebesülteket.

1916-tól Erdélyből menekültek érkeztek a településre.

Penteléről a császári és királyi 26. és 29. gyalogezredhez soroztak be katonákat, kerültek még penteleiek a magyar királyi 17. honvéd gyalogezredhez is.

1916 végéig tíz halottja volt a településnek, ketten olasz fronton, nyolcan orosz fronton haltak. 1917-től kezdődött az I. világháború nehéz időszaka. 650 fő vonult be, és 154 fő vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!