imádják a könyveket

2018.12.05. 17:57

Könyvhordó robotok serénykednek Helsinki új központi könyvtárában

A tudás, a tanulás és az egyenlőség ünneplésének jegyében nyitotta meg kapuit a finn főváros új, korszerű központi könyvtára, amelynek számos különlegessége van.

A room of Helsinki's new Central Library Oodi is seen during a preview on November 30, 2018 in Helsinki, Finland. - The new library will open its doors to the public on December 5, 2018, a day before Finland's 101st birthday. (Photo by Markku Ulander / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Markku Ulander

A finn ALA Architects építésziroda által tervezett Oodi – amely magyarul ódát jelent -, a finn főváros központjában magasodik. Az intézményt az ország függetlenné válásának – 1917. december 6. – centenáriumát ünneplő egyéves rendezvénysorozat zárásaként adták át a nagyközönségnek.

A fa- és üvegfelületekben gazdag könyvtár gyűjteményében 100 ezer kötet sorakozik. Az épületben továbbá zenei és filmes projektek számára kialakított stúdiók, egy mozi és háromdimenziós nyomtatókkal, valamint lézervágó gépekkel felszerelt műhelyek is vannak, amelyeket ingyenesen használhatnak a látogatók. A jövőben egy európai uniós támogatással megvalósuló látogatóközpontot is kialakítanak.

A könyvtár egyik különlegessége a világon egyedülállónak számító könyvhordó robotok flottája. A szürke színű, apró kocsik fel-alá járkálnak az épületben, biztosítva, hogy minden egyes könyv visszakerüljön a helyére.

A naponta nagyjából 10 ezer látogatóval számoló könyvtárban ugyan vannak különtermek a csendes tanulásra vágyók számára, ám az épület többi részében nincs csendszabály.

A könyvtár kifejezetten büszke azon döntésére, hogy a gyermekszekciót nem különítették el a felnőtteknek szóló olvasmányoktól. Mindegyik könyv az épület legfelső szintjén kapott helyet egy 50 méter hosszú, üvegfalakkal körülölelt helyiségben. A terem akusztikáját kifejezetten úgy tervezték, hogy, ha valaki kiabálni kezd az egyik végében, abból alig hallani valamit a másik végen.

Noha nagyon sok országban épp visszavesznek a könyvtári szolgáltatásokból, Finnországban sem a politikusokat, sem a nagyközönséget nem volt nehéz meggyőzni a 98 millió eurós projektről, ami jól mutatja a finnek könyvek iránti szeretetét.

Az 5,5 milliós népességű országban, amelyet a világ legboldogabb nemzetének nyilvánított idén az ENSZ, csaknem 68 millió könyvet kölcsönöznek ki évente.

Borítókép: Egy 50 méter hosszú, üvegfalakkal körülölelt helyiségben helyezték el a könyveket

Forrás: AFP/Lehtikuva/Markku Ulander

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!