állandó kiállítás nyílt

2020.02.05. 20:00

Kisperkáta néven nyílt meg az új, állandó tárlat a kastélyban

A perkátai történelmi múlthoz kapcsolódik az újonnan megnyílt állandó kiállítás a Győry-kastély épületében. Érdekes beszédekkel, előadásokkal és fogadással is készültek az eseményre a szervezők.

Horváth Dóra

Megnyílt 2020. január 31-én a Győry-kastély új, történeti indíttatású állandó kiállítása Kisperkáta elnevezéssel. A megnyitónak az intézmény díszterme adott otthont, s elsőként Bogó Anikó, a Perkátai ÁMK igazgatója köszöntötte az érdeklődőket. Az igazgató hangsúlyozta beszédében a múlt értékeinek megőrzését, amely véleménye szerint a közművelődési intézmények egyik legfontosabb feladat; továbbá méltatta a kiállítás megvalósulásában részt vevők munkáját, elkötelezettségét.

– Településünk életében kiemelt értékkel bír a most megnyíló tárlat, hiszen Kisperkáta a község múltjának szerves része – mondta Bogó Anikó.

A terület jezsuita majorság volt az 1600-as években, majd 1775-ben IV. Győry Ferenc birtokába került

Őt a köszöntők sorában Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere követte, aki szintén elismeréssel adózott a kiállítást megvalósítók munkájának. Kisperkáta történelméről, a különböző korszakok emlékeiről beszélt a jelenlévők számára, majd átadta a szót Jákliné Rajcsányi Rozáliának, aki a megnyíló kiállításhoz kapcsolódó legújabb Perkátai Értéktár füzet „Kisperkáta” című kiadványát mutatta be. Elmondta, hogy a füzetből megtudhatják az olvasók, hogy a területen már az 1600-as évek végén, a jezsuiták létrehoztak egy külső majorságot, majd 1775-ben a IV. Győry Ferenc birtokába kerülő perkátai uradalom gazdasági központja Kisperkáta volt.

A kiállításon festmények, bútorok, tablók láthatók Kisperkáta történelmével kapcsolatban
Fotó: Horváth Dóra/Dunaújvárosi Hírlap

– A füzetsorozat kiadásával a 42. Állomás! Kulturális Egyesület célul tűzte ki a község múltjának bemutatását, a szellemi és tárgyi emlékek fennmaradását, megőrzését az utókornak – zárta bemutatóját Jákliné Rajcsányi Rozália. – Perkáta múltjának ápolásával, kutatásával amatőr módon, de lelkesen többen is foglalkoztak, foglalkoznak. Az ő általuk kutatott és összegyűjtött anyagot jelentetjük meg e füzetsorozatban érthető, könnyen olvasható, kézzelfogható formátumban.

A délután utolsó felszólalója dr. Baráth Károly volt, aki a Kisperkátán egykor létező angolkertről beszélt a jelenlévők számára. Ismertette a kert felépítését, elhelyezkedését, továbbá kihangsúlyozta, hogy milyen fontos a Győry-kastély egykori kertjének restaurálása, növényesítése.

Kiadvány, tablók, festmények, fényképek is bemutatják a településrészt

A beszédeket és előadásokat követően Rajcsányi László, Perkáta díszpolgára, a kiállítás egyik fő berendezője nyitotta meg a tárlat addig zárt ajtajait a közönség előtt. A tárgyak, bútorok egy részét Paukovics Mária, Kisperkáta utolsó tulajdonosának leszármazottja hagyományozta az intézményre. Ezek mellett információs tablók, festmények, fényképek is láthatók az új, Perkáta történelméhez kapcsolódó kiállításon.

Korabeli bútorok, berendezési és emléktárgyak is láthatók
Fotó: Horváth Dóra/Dunaújvárosi Hírlap

A megnyitó ünnepség egy fogadással zárult, amelynek különlegessége volt a Somogyi Anna által, Paukovics Mária családi receptje nyomán készült torta, amit a közönség megkóstolhatott.

A Kisperkáta elnevezésű tárlat megtekinthető hétfőtől szombatig minden nap, a Győry-kastély nyitvatartási idejében. Várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!