Kultúra

2017.03.08. 16:20

A negyvenéves klub története

Dunaföldvár - Közel százan voltak kíváncsiak a Gyógyító kert című új kötet bemutatójára, amely az 1976-ban alakult helyi Kertbarátok Klubja negyven évét dolgozza fel.

Dunaújvárosi Hírlap

A Téli esték sorozat keretében megrendezett programon a művelődési házban nemcsak a város egyik legaktívabb civil szervezetének a tagjai, a helyi kertbarátok vettek részt, de a Lukácsiné Mészáros Irma - Lukácsi Pál szerzőpáros kedvéért érkeztek mások is Dunaföldvárról, Paksról és Szekszárdról. Az est ünnepi hangulatát Fafka Júlia szép népdalcsokra alapozta meg.

A kötet az 1976-ban létrehozott Kertbarátok Klubja negyvenéves történetét dolgozza fel. Mert a szerzők Sütő Andrással vallják, hogy önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.

A szerzőpáros: Lukácsi Pál és Lukácsiné Mészáros Irma

Lukácsi Pálnak - hol szerzőként, hol társszerzőként - a Gyógyító kert a kilencedik helytörténeti munkája. A lapunkban L. Mészáros Irmaként publikáló feleségével közösen ez a második, hiszen ők jegyzik a Csepeli, a lélekvéső című kötetet. Maguk is tagjai a ma már egyesületként működő csoportnak, tehát nemcsak helytörténeti kutatóként hozták létre a könyvet, hanem személyes élményeiket, emlékeiket is beleszőtték.

A könyv bemutatásakor szóltak a címadásról. Az ókori bölcsek szerint a kert, a természet maga gyógyít, de a visszaemlékező idős kertbarátok vallottak a szerzőknek arról, hogy válságos élethelyzetükben hogyan segített a közösségi élet. A kötetben a kertbarát mozgalom százéves történetébe ágyazták be a földváriak tevékenységét, s végigtekintettek az eseményeken az alapítástól a jubileumi év gazdag programjaiig. Számtalan érdekes ténnyel, történettel, fotóval idézték fel az elmúlt négy évtizedet, a már eltávozottak és a még aktív tagok hétköznapi tetteit.

Az egyesület jelenlegi elnöke, Lipták Tamás segített a tagoknak kiosztani a könyveket
Fotó: Gazsó Miklós

A Kertbarátok Klubjának tagjai sok száz előadást hallgattak a Téli esték sorozatban: járt itt előadóként többek között Makovecz Imre építész, Vissy Károly meteorológus, Mátyás Ernő geológus, valamint Bálint gazda, filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozón a Gulyás testvérek és Ember Judit rendezők, az évzáró-évnyitó fehérasztalos ünnepi programon fellépett sok más között Harangozó Teri, Poór Péter és Maczkó Mária énekesek.

Országos rangú kiállításokról helyezéseket és dicséreteket hoztak el a földváriak. Szervezkedtek háborús emlékmű létrehozásáért, borversenyeket rendeztek, szépítették városukat, aktív és sikeres részesei voltak a Földvár Expónak és a városi rendezvényeknek. Népszerűsítették a magyar termékeket, ízeket és a szép kézimunkát a német testvérvárosban, Weikersheimben.

De az emlékek tükörcserepeiként összegyűjtötték a szerzők azt is, kinek mit jelent és jelentett a közösség, valamint a kirándulások. Ez utóbbi a kertbarátok kedvenc nyári elfoglaltsága, bejárták az országot, de Európa nagy részét is.

A könyv szerzői bizonyítani akarták, hogy a Szeleczky József elnökletével elindult, majd Kövics János, Szeleczki Sándor és jelenleg Lipták Tamás vezetésével működő csoport tagjai nyomot hagytak a világban.

Emléknek született a Gyógyító kert, és emlékeztetőnek a múltról - a jelennek és a jövőnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!