Ordas galéria

2018.05.24. 10:30

Képzőművészeti körkép a városról

Dunaújváros Képzőművészeti Körképe egy magánygyűjteményben címmel nyílik ma 17 órakor tárlat az Ordas Galéria gyűjteményéből a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulagalériájában.

Balla Tibor

Az aulagaléria kurátora, Rohonczi „Roho” István ezúttal nem egy alkotónak vagy alkotócsoportnak nyitotta meg a Bartók kiállítóterét, hanem Ordas István műgyűjtő, mecénás számára, aki galériájának tartalmából válogatta ki a dunaújvárosi, vagy Dunaújvároshoz kötődő alkotók munkáit, megmutatva a város képzőművészeti életének egy sajátos szeletét.

Rohonczi „Roho” István és Ordas István a tárlatot rendezi Fotó: HK/Dunaújvárosi Hírlap

Ordas István mintegy harminc esztendeje foglalkozik műtárgyak gyűjtésével. Azt vette a fejébe, hogy a sokrétű portfólióból egy időre hozzáférhetővé teszi egyes sztálinvárosi és dunaújvárosi alkotók munkáit. Úgy érezte, nem túl szerencsés, hogy a nagyközönség elől elzárva tartja azokat, jó lenne, ha minél többen láthatnák a különleges alkotásokat. Másrészt szeretné, ha az emberek újra vásárolnának műalkotásokat az alkotóktól. Ugyanis a kiállított művek nagy része kortárs, ma is élő alkotóktól származik. Az előzetes információk szerint még Pentelei Molnár János egy alkotását is kiakasztják az aulában. A válogatás az ötvenes évektől kezdődő időszakot reprezentálja. Olyan, ritkán kiállított alkotók munkái láthatók majd a tárlaton, mint Pálfalviné Csasztka Ilona rézkarcai az épülő Sztálinvárosról, de Pleidell János Busó sorozatából is a falakra kerül egy, és nagyon ritka sgrafittói­nak egyike is. A hozzávetőleg 40 alkotás között olyan érdekességek is lesznek, mint Cseh Tamás egy linóleummetszete. Nem csak festményekből áll a tárlat, Páhi Péter, Rohonczi István, Palotás József szobrai is várják a látogatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában