Irodalom

2017.10.02. 16:06

Kedden mutatják be Csontos János három új kötetét

Megjelent Csontos János költő, író, dokumentumfilmes három új műve. Az Írókorzó és az Építészkorzó című interjú-, valamint az Ezeregy nappal című verseskötetet kedden mutatják be a fővárosban.

Budapest, 2016. december 1. Csontos János író a Coldwell Kiadó Élõ irodalom címû rendezvénysorozatának elsõ estjén a Magyar Írószövetség dísztermében 2016. december 1-jén. MTI Fotó: Marjai János

A két beszélgetőkötetben közös, hogy mindkettő Csontos János és alkotótársa, Szabó Mihály egy-egy dokumentumfilm-sorozatából született. „Olyan ikersorozat ez, ahol a kamera mellől magam is a kamera elé álltam: a monológot dialógus váltotta fel. Nem vagyok vérbeli riporter, viszont a korzózás során – az építészt vagy az írót helyszínről helyszínre követve – hitelesen képviselhetem a kívülálló nézőt, akinek minden epizódban egyfajta beavatásban van része„ – mondta Csontos János a Magyar Naplónak az interjúkról.

A Kárpát-medencét bebarangoló és a még Kínába – az ott alkotó magyar építészek nyomába – is eljutó Építészkorzóban Csontos János építészekkel és művészettörténészekkel sétálva eredt egy-egy építészeti stílus vagy nevezetes alkotói életmű nyomába 2014 és 2017 között. A négy évad során harmincöt adás született, a huszonöt perces epizódokat a köztévé mutatta be. A kötetben találkozunk mások mellett Anthony Gall-lal, Esztány Győzővel, Sisa Bélával, Skardelli Györggyel és Zoboki Gáborral is.

A sorozat egyik epizódjába, az Esztány Győzővel tett sétába olvasóink itt tudnak beletekinteni:

Egy az Isten

Ez lesz a címe annak a filmnek, amelyet most forgat Csontos János és alkotótársa, Szabó Mihály filmrendező. Előbbi portálunknak elárulta: az unitárius egyházról szóló alkotást az Európában elsőként vallásszabadságot biztosító 1568-as tordai országgyűlés 450. évfordulóján, tehát a jövő esztendőben fogják bemutatni, és a magyar kultúrának olyan emblematikus, a magyar unitarianizmustól elválaszthatatlan alakjairól is megemlékeznek benne, mint Orbán Balázs néprajztudós vagy Bartók Béla zeneszerző. Csontos János rendkívül termékeny alkotó, aki tizennégy tévés sorozatot és több mint negyven dokumentumfilmet készített az elmúlt másfél évtizedben.

Az Írókorzó felvételei 2016 során készültek, de a könyvváltozatba egy 2008-as beszélgetés is bekerült. A sorozatot, amelyben Csontos János költő- és írótársakkal – köztük például Ferdinandy Györggyel, Orbán János Dénessel, Pósa Zoltánnal, Szőcs Gézával, Toót-Holló Tamással vagy Vitéz Ferenccel – járja be életük nevezetes helyszíneit, október közepe és december közepe között heti két epizódonként láthatják majd az érdeklődők az Írószövetség klubjában, később pedig a köztévé csatornáin. A közönség a Kárpát-medence megannyi tája mellett Európa más államaiba, sőt a karibi szigetvilágba is elkalandozhat az alkotók és a szereplők nyomában.

A több mint tizenöt verses és húsznál is több prózai kötetet jegyző József Attila-díjas és Quasimodo-különdíjas Csontos János Ezeregy nappal című legújabb verseskötetének alkotásai 2015 és 2017 között születtek. „Van közöttük minden, a legvidorabb bökversektől a szemérmes halálversekig” – ajánlotta az olvasók figyelmébe a sokszínű kiadványt a szerző a Magyar Napló szeptemberi számának hasábjain.

Az Orpheusz és a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent kötetek bemutatóját október 3-án este 6 órától a Magyar Írószövetség budapesti székházában tartják.

(Borítókép: MTI / Marjai János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában