Kultúra

2017.01.08. 17:00

Jézus élete festményen - Aknay János, ef Zámbó István és tábori csaba

Dunaújváros - Már csak pár nap, és csütörtökön megérkezik Dunaújvárosba, a Bartókba is a Jézus élete festménykiállítás, amely Aknay János, ef Zámbó István, és tábori csaba festőművészek saját képi világában mutat be 21 bibliai szakaszt.

Balla Tibor

Az ötlet Matula Péter műgyűjtő fejéből pattant ki, aki három kortárs képzőművészt bízott meg azzal, hogy megkötöttség nélkül, saját stílusukban fessék meg a kiválasztott evangéliumi részleteket. Nem csekély dologról van szó, hiszen a hazai képzőművészeti élet kiemelkedő alakjai vállalták a feladatot. Számunkra persze a Dunaújvároshoz kötődő, Kisapostagon élő és alkotó tábori csaba részvétele a kiemelendő.

Alkotása előtt tábori csaba. Kereszt alakot formáló festményei evangéliumi jeleneteket ábrázolnak Fotó: internet

A kiállításhoz kapcsolódik a Jézus és a reformáció című ingyenes előadás-sorozat és több filmvetítés is egészen februárig a Bartók kamaratermében. A néhány budapesti kerületet és mind a 18 megyeszékhelyet végigutazó tárlat mellett hagyományosan a reformáció 500. évfordulója alkalmából történelmi és irodalmi pályázatot is hirdetnek 5-8. osztályos tanulók számára Dunaújvárosban és környékén. Pályázni négy műfajban lehet: novella, vers, esszé vagy előadható dráma. A Reformáció 500 pályázat I. helyezettje 10 ezer a második 8 ezer, a harmadik pedig 6 ezer forint pénzdíjat kap a könyvjutalom mellett. Rajzpályázatot is hirdetnek az általános iskolák 1-4. és 5-8. osztályos tanulói számára 21 bibliai szakasz alapján. A beérkezett pályaműveket a Rohonczi István, tábori csaba és Várnai Gyula képzőművészekből álló zsűri bírálja el. Minden pályázó könyvjutalmat kap. Mindkét kategória I., II. és III. helyezettje 10 ezer, 8 ezer, illetve 6 ezer forint díjazásban is részesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!