Térfélcsere itt – kolozsvári neves kortársak a dunaújvárosi KMI-ben

2019.04.16. 17:30

Jelentés a hűtőgyárból, amely Kolozsvár kulturális kovásza lett

Péntek este nyílt meg a Kortárs Művészeti Intézetben a Térfélcsere címmel jelentkező kollektív kiállítás, amely a nemzetközi színtéren is ütőképes művészeti színtérnek számító kolozsvári Centrul de Interes Művészeti Központ kötelékébe tartozó alkotók munkáit sorakoztatja fel. Visszavágó augusztus közepén a másik térfelén.

Szabó Szabolcs

A pénteki tárlatnyitányra bandukolva először Kálmán Imre, Marica grófnő és a „Szép város Kolozsvár” zakatolt a fejemben, majd pedig felrémlett, hogy a közelmúltban volt már egy több mint komoly kapcsolatfelvétel a fent említett kolozsvári kortárs művészeti (nagy)műhely és a KMI között. Betuker István, a Bázis kortárs képzőművészeti platform alapítója éppen a helyi Kortársban mutatkozott be először egyéni kiállítással Magyarországon még 2015 január-februárjában. Feltehetően innen is a két intézmény – Dunaújváros, Kolozsvár – közötti egyre átfogóbb és barátinak tűnő kapcsolat.

A Térfélcsere első félidejében főként a festmények dominálnak, de helyet kap az ipar-, a fotó- és a médiaművészet is Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

Némi háttér: „Kolozsvár képzőművészeti színtere az ezredforduló utáni években kapott különösen nagy nemzetközi figyelmet. Az akkoriban „kolozsvári iskola” néven elhíresült festőkör hatalmas sikert ért el. Kolozsvár még zárt kapui megnyíltak a nagyvilág, a művészet nemzetközi központjai, vezető intézményei, seregszemléi felé...” – olvasható a kiállítás sajtóanyagában.

A KMI vezetői: Deák Nóra és Zsinka Gabriella a megnyitón

Még valami: a 2017-ben alapított, az egykori Ecsetgyár örökébe lépő Centrul de Interes Művészeti Központ tevékenysége kulcsfontosságú. A központ Kolozsvár egyik meghatározó képzőművészeti kiállító intézménye, melynek kötelékében hat galéria is működik. A létesítmény korábban hűtőgyárként működött. Tehát: a KMI pénteken fogadta a kolozsvári Centrul de Interes műhelyének kiváló alkotóit és munkáikat, az újvárosi intézet pedig még ez év augusztusában állít majd ki, mégpedig a Magyar Napokon Kolozsvárott. Visszatérve a múlt hét péntekre: a betegség miatt sajnálatosan hiányzó Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatójának megnyitóját a ház művészeti vezetője Zsinka Gabriella olvasta fel, majd a KMI igazgatója, Deák Nóra köszöntötte az egybegyűlteket.

A kolozsvári különítmény – örömmel jöttek az alkotók

A valóban sokszínű és számos műfajt felvonultató kiállítás egészen május 31-ig lesz látogatható. A kiállítók: Belényi Szabolcs, Berszán Zsolt, Betuker István, Razvan Botis, Alin Bozbiciu, Mircea But, Andrei Ciurdarescu, Radu Comsa, Andrei Ispas, Irina Magurean, Alex Mirutziu, Vlad Olariu, Mihai Platica, Florin Stefan, Veres Szabolcs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában