Kultúra

2014.08.26. 15:45

Játékfesztivál Dunaújvárosban

Dunaújváros - Ismét nagy sikerrel zajlott az Útkeresés Segítő Szolgálat Játékfesztiválja, amit kedden délelőtt rendeztek.

Pekarek János

Tizenötödik alkalommal nyitotta meg az Útkeresés Segítő Szolgálat kapuit az intézmény szokásos nyárvégi Játékfesztiválja. A szokásos nagy sikerrel: a reggel kilenc és déli tizenkét óra közötti fesztiválon a legsűrűbben látogatott késő délelőtti időszakban legalább százhatvanan vettek részt egyszerre, gyerek és felnőtt egyaránt.

Ennek csak egyik magyarázata volt, hogy (miként azt Kissné Fekete Évától, az Útkeresés vezetőjétől megtudtuk) a rendezvényre természetesen meghívták a Frangepán úti családi szálló lakóit, 11 család 44 tagját. S az is csak az egyik magyarázat volt, hogy a szolgálat régi ügyfelei, a segített családok úgyszintén magától értetődően megjelentek a fesztiválon.

Az amerikai-magyar kettős állampolgárságú, de Magyarországon élő kislány, Aványi Laura, és amerikai születésű édesanyja, Aványi Dusty is jól érezték magukat a Játékfesztiválon.

Amelyet nem véletlenül rendeztek éppen a nyár utolsó hetében. Hiszen ekkorra már többnyire véget érnek a nagy rendezvények, táborok, fesztiválok – viszont a vakáció még tart, ha nem is túl sokáig. Éppen ezért a szolgálat napközis tábora is a nyár utolsó hetén fogadja délelőttönként az ifjakat.

További ok, hogy közel az iskolakezdés, s ez alkalomból a szolgálat a már nyár eleje óta gyűjtögetett, használt iskolaszerek, íróeszközök, felszerelések szabad válogatással egybekötött piacát is megszervezte. Ehhez tartozó információ, hogy a szokásosnál lényegesen kevesebb adomány érkezett a leendő iskolások számára...

Az aszfaltrajzverseny közös győztesei, Juhász Szintia és Bucsek Alexandra átveszik díjukat a verseny rendezőitől. Fotó: Ady Géza

De ne foglalkozzunk tovább az iskolával, amikor (változékony időjárással ugyan, de) még tart a nyár! Szinte számtalan kézműves foglalkozás várta az ifjakat, köztük ékszerdoboz készítés, táskakészítés (kendőből!), arcfestés, csillámtetoválás, hennafestés (ami különösen népszerű volt a reggeli, hűvös órákban, lévén az épületben rendezték...), vagy az aszfaltrajzverseny.

De a sportot szeretőknek sem kellett tétlenkedniük! pingpong- és csocsóbajnokság, sorversenyek, ugrókötelezés színesítette a napot. Mindezzel együtt persze a családtagok közös játéka volt a legnépszerűbb a Játékfesztiválon is! Amihez a z Útkeresés Bartók Béla utcai udvarán végre elegendő hely is kínálkozott: többek között a kicsiknek leterített játszószőnyegeken.

A támogatóknak hála pedig szendvicsben, zsíros kenyérben, süteményben, csokiban, teában, üdítőben sem volt hiány a hagyományos Játékfesztiválon!

SZERINTEM

Azt régóta tudjuk, hogy a játék a személyiségfejlesztés egyik (ha nem a!) legfontosabb eszköze, és aki játszani nem tud, annak súlyos problémák rejtőznek a múltjában és a jövőjében. Itt, a városi családsegítő szervezet Játékfesztiválján pedig szemtanúja lehettem annak, milyen fontos, hogy a családtagok: szülők és gyerekek képesek, felkészültek és elég türelmesek is legyenek: együtt játszani! Ami nem is olyan könnyű, hiszen gyermekeink folyton változó igényeihez, képességeihez, életkorához kell alkalmazkodnunk. Ez alkalommal is nagy tapintattal segítették a szakemberek ebben a családokat!

 

Kapcsolódó cikk:

Sokféle kulturális programot is nyújtott a Játékfesztivál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!