Kultúra

2017.05.18. 17:40

A Kákics együttes rendhagyó műsora a könyvtárban

Dunaújváros - Lövészárkunk menedékén, jajszó helyett szép dal fakadt - ezt a címet viseli a Kákics együttesnek a nagy háború hőseiről szóló műsora, amit a József Attila Könyvtárba hoztak el a héten.

Balla Tibor

A népzenés emlékezés középpontjában az olasz fronton, a dolomitoknál a székesfehérvári 17-es Magyar Királyi gyalogezred és a 10-es huszárok álltak. Magyarország több tájegységéről adtak elő összeállításokat, a vidékre jellemző hangszerelésében, előtérbe helyezve a parasztság által használt hangszereket, mint a tekerőlant, a bőrduda, az ütőgardon, a különböző furulyák és a koboz.

Az est programja a különböző hadszíntereken született, vagy később megénekelt katonadalokra épül. Időrendi sorrendben járja körül a világháború fontosabb eseményeit.

Eközben korabeli feljegyzésekből, levelekből, valamint jelentésekből idézeteket olvastak fel. Az I. világháború különleges pillanatait is bemutatták, például amikor rövid időre, karácsonykor, húsvétkor elhallgattak a fegyverek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!