Csuka Marcell idén ősztől már Szentpéterváron folytathatja tanulmányait

2019.09.01. 11:30

Iskolakezdés előtt koncerttel köszönt el a hazai közönségtől

Csuka Marcell mezőfalvi harmonikás koncerttel búcsúzott a hazai közönségtől a többéves orosz tanulmányai előtt. Öt évig a szentpétervári Rimszkij Korszakov Állami Konzervatórium diákja lesz!

Horváth László

Különleges és ritka zenei csemegének lehetett fül- és szemtanúja, aki augusztus 24-én 18 órakor részt vett a mezőfalvi Kiss Kálmán Művelődési Házban megrendezett búcsúkoncerten. Csuka Marcell a zenei középiskolát befejezve hamarosan Oroszországban folytatja tanulmányait. Nagy jövő áll a mezőfalvi fiatalember előtt, mivel a világhírű Artem Nyzhnyk harmonikaművész, zeneszerző, professzor egyengeti majd pályafutását.

A mezőfalvi fiatalember nagyjából hatéves kora óta harmonikázik, sokat köszönhet Juhos Melindának

Marcellt otthonában kerestük fel egy rövid beszélgetésre.

– Igazából nem is teljesen nevezhető búcsúkoncertnek, hiszen biztos vagyok benne, hogy többször is lesz még alkalmam visszatérni. Nagyjából hatéves korom óta harmonikázom. Tízéves koromtól a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola égisze alatt csiszolhattam a tudásomat, és nagyon sokat köszönhetek Juhos Melinda tanárnőnek. A folytatásban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumában tanultam, ahol a tavalyi végzés után még maradtam egy évet szakmai felkészítőn.

A mezőfalvi búcsúkoncerten régi társaival és Juhos Melindával

– Hamarosan Oroszországban folytatódik zenei pályafutásod. Miként jutottál ehhez a lehetőséghez?

– A tavalyi év nyarán érkezett Magyarországra egy ottani professzor kurzust tartani, aki ugyan régóta jár hozzánk, de én még nem találkoztam vele. Ekkor már gondolkoztam egy külföldi irány lehetőségén. A kapcsolatfelvétel után felgyorsultak az események. Kiderült, hogy van ösztöndíj-lehetőség, így elkezdtem nyelvet tanulni, majd márciusban sikeres felvételit tettem.

Az oktatója különleges ember, aki saját lelkéből merít ihletet a játékhoz

– Mi az, ami vonzott a nyugati helyett a keleti világ felé?

– Az ottani zenei profizmus, a teljesen más kulturális környezet, valamint az a zenei világ, amit majd megismerhetek és kamatoztathatok a saját előrehaladásom, fejlődésem érdekében. Az oktatóm igazán különleges ember, aki saját lelkéből merít ihletet a játékhoz. A zene a mindene, csak ebben él, és minden apró zenei dolgot, egyéniséget tud értékelni. Megítélésem szerint a harmonika szempontjából is ez a legjobb iskola.

Csuka Marcell azt ígérte, néha azért egy-egy koncert erejéig hazalátogat Fotók: a szerző

– További tervek?

– A zenei pályán többféle lehetőség is szembejöhet az egyéni kiteljesüléstől kezdődően akár a kis kamarazenekarokon keresztül bármi. A show típusú előadás azonban egyelőre nem vonz – mondta érdeklődésünkre a nagy út előtt álló ifjú mezőfalvi harmonikás.

Csuka Marcell tehát öt évig a szentpétervári Rim­szkij Korszakov Állami Konzervatórium ösztöndíjas tanulója lesz, ahol Artem Nyzhnyk harmonikaművész, zeneszerző, professzor egyengeti pályafutását. Nem csak közvetlen környezete, de minden magyar ember egy kicsit büszke lehet Marcell eddigi eredményeire és szépreményű jövőjére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában