fontos küldetés

2019.03.12. 12:08

Idén is elindul a zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

A Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz június 7-én indul és 10-én, pünkösdhétfőn érkezik vissza.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Máthé Zoltán

A négynapos program legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.

Mező Tibor, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta: a Csíksomlyó Expressz az előző évekhez hasonlóan Szombathelyről indul, és a Sopron, Győr, Komárom, Tatabánya útvonalon érkezik Budapestre.

A Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal összekapcsolva, 16 kocsiból álló „össznemzeti zarándokvonatként” indul tovább Erdélybe.

A zarándokok szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak. Itt szintén szentmisén vesznek részt – mondta.

A vonatúton Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonai javára gyűjtenek. Vasárnap a zarándokok egy része az ezeréves határról az alcsíki Csíkszentsimonba megy, ahol átadják a gyűjtött adományokat az ottani otthon lakóinak. A program lovasbemutatóval, sörkóstolóval, majd Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes koncertjével fejeződik be – ismertette.

A zarándokok másik fele Madéfalvára megy, ahol részt vesznek a madéfalvi „pünkösdi forgatagon”.

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, a zarándokvonatot idén a Szent István király tiszteletére felmatricázott Bobardier Traxx mozdony húzza majd. A kocsik modernek, a vonaton lesz hangosítás és büfékocsi.

Kitért arra is: a zarándokvonat kiemelten fontos a MÁV-Startnak, és a jövőben is mindent meg fognak tenni a 2008-ban elindult együttműködésért. A zarándokvonat fontos küldetése, hogy erősíti a nemzeti összetartozást, „összeköti a külhoni magyarokat az anyaországban élőkkel” – tette hozzá Kerékgyártó József.

A zarándoklat fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Borítókép: Helybeliek magyar és székely zászlóval integetnek a csíksomlyói búcsú magyarországi résztvevőit szállító, a Karakó völgyhídon áthaladó Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz zarándokvonat utasainak a székelyföldi Lóvész település közelében 2015. május 24-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában