Kultúra

2017.06.28. 17:55

Idén III. Bélát koronázzák meg Székesfehérváron

Ezúttal az Árpád-ház talán legfényesebb uralkodója, III. Béla koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező Székesfehérváron.

dr. Szabó Zoltán

Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon, augusztus 18-19-én mutatják be a Koronázási Szertartásjátékot. Az előadásról a budavári Magdolna-toronyban tartottak sajtótájékoztatót.

Székesfehérvár büszke arra, hogy nemzetünk történelmi fővárosa - hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester. Évszázadokon át királyok koronázási és temetkezési helye volt az államalapító Szent István által építtetett bazilika. III. Bélát is itt helyezték örök nyugalomra, bár ma a budapesti Mátyás-templomban őrzik hamvait. Szeretnénk, ha - végakaratának megfelelően - egykor ő is újra székesfehérvári földben nyugodna, mondta a polgármester.

III. Béla a kelet-nyugati kapcsolatok terén egyfajta jelképpé vált, kora egyik legelismertebb uralkodója lett, aki uralkodásának 24 éve alatt Magyarországból virágzó államot épített. Ezért is viseli az idei szertartásjáték Az aranykor trónusán alcímet - mondta el Szikora János. Kiemelte: idén gyökeresen megújult díszlettel találkozhat a közönség. További érdekesség, hogy az előadásban cirkuszművészek is részt vesznek. A címszereplő, III. Béla szerepét Hirtling István, feleségét, Antiochiai Annát Trokán Nóra alakítja. Manuel, bizánci császár szerepében Trokán Pétert, Anonymus szerepében Blaskó Pétert láthatja a közönség. II. Géza király özvegyének szerepében Závodszky Noémi, Lukács, esztergomi érsek szerepében Sághy Tamás lép színpadra. A koronázó püspököt Mihályi Győző alakítja. A Koronázási Szertartásjáték dramaturgja Matuz János, díszlettervezője Szendrényi Éva, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte. A zenét Szirtes Edina Mókus komponálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!