Kultúra

2017.08.16. 17:50

Horváth Helga egynapos kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben

Szépszámmal gyűltek össze az Újpart Egyesület Női napozó című tárlatsorozatának második kiállítására kedden este a Kortárs Művészeti Intézet pincegalériájában.

Balla Tibor

A kiállító művész ezúttal egy a városban talán kevésbé ismert fiatal, filigrán alkotó, Horváth Helga volt. A megnyitón Kozma Erzsébet ajánlotta a kiállított műveket az érdeklődők figyelmébe.

Horváth Helga sokszínűsége nem csak egy képen mutatkozik meg, többféle stílust is felvonultatott Fotó: Ady Géza

Bár Dunaújvárosban született, de a középiskolát már máshol kezdte el. Szobrász, ötvös végzettsége van, mégis inkább fest. A Kaposvári Egyetem képi ábrázolás szakát végezte el festőként. Mindvégig rajzolt is, mint mondja, az talán egy kicsit jobban is megy neki. Sokkal egyszerűbb is elővenni egy rajzot, mint nekiállni egy szobornak, vagy ötvösmunkának. Lényegében a rajzolás az egyik kedvenc időtöltése, kimegy a tájba, és kedvére alkot. Bár most már Kecskeméten él, sok szál köti a városhoz. Például mesterei, akik sokan voltak. Tanult Mészáros Editnél a Barcsay Stúdióban, aztán ifj. Koffán Károlynál, Móder Rezsőnél, de Eke Annamáriától, az előző nap kiállítójától, és Kosztolányi Györgytől is vett órákat.

Már most kijelenthető, több kiállításnál is sajnálni fogjuk, hogy csak egyetlen napig állt

Bár meglehetősen eklektikusnak tűnik a kiállított anyag, a kérdésre, hogy még keresi-e a helyét, határozott nem a válasz. A magyarázat egyszerű: többféle dolgot szeret, és éppen amilyen hangulata van, azt a stílust veszi elő. Néha a színesebbeket szereti, néha komorabb hangulatában előkerülnek a Szentkúti történetek. A kertjüknél van egy régi, elhagyott szentkút, ennek a benne élő megmaradt gyerekkori emlékeit az erdőről, valamint a patakról festette meg. Mára már csak romok vannak, csak régi képeslap és az emlékei őrzik annak egykori szépségét.

Kifejezetten kísérletező típus. A festészetben szereti a vegyes technikát is, de nem riad vissza a homok, a gipsz, vagy akár az élő fű felhasználásától sem. Kicsit mindig dolgozik benne a szobrászvéna is. A festményeken igyekszik kiéli a szobrászatot is.

Ezt a sokszínűséget szerette volna megmutatni ezen a cím nélküli tárlaton, amiben a közelmúlt összes dolga benne van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!