Kultúra

2014.02.12. 16:50

Hibaizmus: megengedő véletlen

Dunaújváros - Számos hazai és külföldi sikeres megmérettetés után a Kortárs Művészeti Intézetben is tiszteletét teszi a hibaista mozgalom. Nyitány pénteken este.

Szabó Szabolcs

Bevezetésnek némi lexikális alapozás: A hibaizmus jellegét figyelembe véve kizárólag a fotográfiai képalkotás területén fellelhető jelenség. Módszere kettéválik: alapvetően és elsősorban a valóság egy keresztmetszetének a tökéletes leképezése, a hűség eszközölése. Ám ezzel egyidőben, vagy esetleg egy későbbi időpontban valamilyen nem várt, vagy megrendezett, de nem tökéletesen behatárolható impulzus is a képalkotás részévé válik. A hibaista hozzáállás tehát úgy írható le, hogy az alkotó szívesen beengedi eszközei közé a véletleneket, vagy a hibákat. olvassuk a mozgalom fő ütőerének számító hibaizmus.hu oldalon.

A hibaisták már számos sikeres külhoni és hazai kiállításon vannak túl, pénteken 18 órától A. Fehér Vera, Acsai Miklós, Altnőder Emese, Borsay Márti, Kovács Dóra Mirtill, Martinkó Márk, Sprenc Balázs, Szentpéteri Szandra, Vachter János és Miroslav Zselinsky hibaista fotóit láthatják az érdeklődők. A meghívott vendéghibaista pedg Várnai Gyula lesz.

Az izgalmasnak ígérkező kiállítást a kurátor Fehérvári Tamás és Kincses Károly fotómúzeológus üdvözli a megnyitón. A tárlatles után hibaista koncert, 19 órától a Band In The Pit zúz a KMI-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!