színes program

2017.09.15. 17:17

Hétvégén jubilál a Nemzeti Vágta

Hetvenkét település lovasa áll rajthoz a szombaton kezdődő 10. Nemzeti Vágtán a fővárosi Hősök terén, a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges pályán szombaton és vasárnap. A jubileumi versenysorozatot számos színes program és lovas bemutató kíséri.

Budapest, 2016. szeptember 18. A gyõztes Kun Ferenc a Nemzeti Vágta döntõje után Budapesten, a Hõsök terén 2016. szeptember 18-án. A Füzérrõl érkezett lovas Colonia Victoria nevû lova nyergében végzett az élen, és lett a 2016 leggyorsabb lovasa címet kiérdemlõ versenyzõ. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

A fővárosi futamokra idén 12 magyarországi és négy határon túli elővágta dobogósai kerültek be, akik a közvetlenül a budapesti versenyre való nevezéssel bejutottakkal kiegészülve a szombati előfutamokon, majd azokon továbbjutva a másnapi elődöntőkön mérhetik össze gyorsaságukat. A vasárnap esti döntőre az elődöntők öt leggyorsabb lovasa jut tovább, ahol már a 2017 leggyorsabb lovasa címért, a győztesnek járó ötmillió forintért, valamint az 1848-as vándorszablyáért futhatnak.

Bár a versenyek csak szombat délután indulnak, az 56-osok terén felállított Országkonyhán már péntektől megkóstolhatják a látogatók a tradicionális magyar ételeket, italokat, valamint a pálinka- és borkülönlegességeket.

Szombaton délben a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyző lovasok fogadalomtételével nyitják meg ünnepélyesen a Nemzeti Vágtát, majd megkezdődnek a verseny előfutamai. Ezen a napon rendezik meg az előfutamok mellett a jótékonysági sztárfutamot is, a futamok szünetében szüreti felvonulást és a vágta tánccsoportjának előadását láthatja a közönség. Este lovas táncosok közreműködésével fellép az Ország Táncháza, majd a versenypályán különleges hortobágyi méneshajtás és tüzes vágta lesz.

Vasárnap megrendezik az elődöntőket, majd a kocsitoló verseny és a magasugrató verseny döntőjét. A programot többek között lovas parasport bemutató, puszta tízes bemutató, történelmi lovas felvonulás, Kassai Lajos Lovasíjász Iskolájának műsora, a Győri Ördöglovasok produkciója színesíti. Majd a kishuszár vágta és a fogatvágta döntője után megtartják a nemzetközi futam és a 2017-es Nemzeti Vágta döntőjét.

A nemzetközi futamon idén Magyarország mellett Szlovákia, Szlovénia, Románia, Szerbia, az Egyesült Államok, Kína, a Cseh Köztársaság, Mongólia, Törökország, Suriname és Üzbegisztán lovasa versenyez a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által rendelkezésükre bocsátott shagya-arab lovakon.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően az Andrássy utat idén is lezárják a forgalom elől, hogy helyet adhasson az egyes településeket bemutató vásári forgatagnak, a Vágta Korzónak. A Városligetben a Napozóréten felállított történelmi huszártábor katonái azt mutatják be, miként éltek az egykori vitézek.

Televíziós műsorvezetőkkel, a közmédia produkcióinak fellépőivel, gyerekprogramokkal várja vendégeit mindkét nap a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Közmédia sátra és a Fölszállott a páva színpad. A sátorban a kicsik és a felnőttek is izgalmas programokon vehetnek részt: kipróbálhatják a híradóban vagy a meteorológiai jelentéseknél használt greenbox technológiát, megismerkedhetnek például a Kékfény, a Hetedhét Kaland és az Önök kérték műsorvezetőivel. A közmédia Fölszállott a páva színpadán Jászsági táncokkal találkozhatnak, de fellép Horváth Áron cimbalom muzsikával és Balogh Károly szólótánccal is. Lesz visai, császárszállási, gömöri tánc, fellép a Cifra Táncegyüttes,egész hétvégén a Zagyva Banda húzza a talpalávalót.

A Nemzeti Vágta részletes programja és további információk a www.vagta.hu internetes oldalon olvashatók.

Borítókép: A győztes Kun Ferenc a Nemzeti Vágta döntője után Budapesten, a Hősök terén 2016. szeptember 18-án.

MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában