Földvárról Erdélybe, onnan Földvárra

2018.05.20. 09:00

Határtalanul: Erdélyben jártak, majd ők jöttek

Erdélybe kirándultak a dunaföldvári Magyar László Szakiskola diákjai a Határtalanul program keretében április végén.

L. Mészáros Irma

Fazekas Attiláné tanárnő projektmenedzser vezetésével huszonhárom diák és három tanár vett részt az utazáson. Jártak Nagyváradon, Kolozsváron, megnézték a parajdi sóbányát, körbejárták a szovátai Medve-tavat. Gyönyörködtek a Gyilkos-tó és a Békás-szoros szépségében. Ismerkedtek a pályázatban partnerül választott székelyudvarhelyi Bányai János középiskolával és tanműhelyével. Útjuk során megfigyelték a kerítések, kapuk díszítéseit, mintákat gyűjtöttek a vállalt Díszítő motívumok a lakatos munkában című projektmunkához. Itthon majd elkészül az a kétszemélyes pad, amelyre a két iskola monogramja és a Határtalanul logója is felkerül.

A dunaföldvári szakiskolások egyebek között a parajdi sóbányában is jártak Fotók: Szabó Richárd

Május 7–11. között pedig a székelyudvarhelyiek jöttek Dunaföldvárra viszontlátogatásra. A hasonló létszámú csupa fiú diákcsapatnak igazi tanulmányi-szakmai programot szerveztek a helyiek. A vendégek voltak az inotai alumínium-feldolgozóban, a Dunaújvárosi Egyetem hegesztőbázisán, acélöntést és csapolást néztek meg a Dunai Vasműben. Természetesen a nevezetességek, érdekességek sem maradtak ki a programból. Földvárra jövet Szeged belvárosában tettek egy kellemes sétát, jártak a székesfehérvári Bory-várban, Kecskeméten a planetáriumban, a rajzfilmstúdióban és a vadasparkban. A negyedik napot Dunaföldváron töltötték, megnézték a várat, együtt végeztek bizonyos munkákat a készülő projektdarabon, és sportoltak a helyi szakiskolásokkal.

Az erdélyi diákcsoportot a városháza dísztermében köszöntötte Horváth Zsolt polgármester

A városháza dísztermében fogadta a csoportot Horváth Zsolt polgármester, aki megválasztása előtt a szakiskola tanára volt. Bemutatta a települést, beszélt a városházáról és iskoláiról. Legfőképp azonban a gyökerekhez való ragaszkodás és a mobilitás kettősségét, a folyamatos tanulás és a világlátás, a tapasztalatszerzés fontosságát emelte ki. Ne felejtsétek, honnan indultatok, s mint az egykori céhes legények, menjetek vissza – mondta.

A diákokat az erdélyi kirándulásra és a magyarországi programokra is elkísérte a Magyar László Szakiskola tavaly nyugdíjba vonult igazgatója, Csizmadiáné Mihálovics Magdolna, aki a pályázatot elindította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában