hollywoodi színészcéh díjkiosztó

2018.01.22. 06:58

Három díjat nyert a Három óriásplakát Ebbing határában című film

Martin McDonagh filmje három kategóriában, köztük a legfontosabbnak tekintett legjobb szereplőgárda mezőnyében is elnyerte a hollywoodi színészcéh (SAG) díját.

A vasárnap esti Los Angeles-i díjátadó gálán a filmben szereplő Frances McDormand kapta meg a legjobb színésznőnek járó díjat, és Sam Rockwell a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. McDormandnek ez volt a harmadik SAG-díja.

A színésznő elszánt anyát alakított, aki megerőszakolt és meggyilkolt lánya igazát keresi, és a helyi rasszista seriffel (Rockwell) is szembeszáll, hogy kiderítse, ki a bűnös. McDormand köszönetet mondott a produkciót író és rendező Martin McDonagh-nak, akinek filmje szerinte olyan mint egy „cunami”, és engedte, hogy a színészek meglovagolják ezt a hullámot.

A Három óriásplakát Ebbing határában korábban négy kategóriában elnyerte a Golden Globe-díjat is.

A legjobb színésznek járó díjat a brit Gary Oldman vehette át, aki Winston Churchillt alakította Joe Wright életrajzi filmjében. Oldman könnyekben tört ki a díjjal a kezében, és meghatottan dicsérte kollégáit: mint mondta, a „színjátszás óriásai” ülnek a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban megrendezett díjátadón.

Allison Janney kapta a legjobb női mellékszerepért járó díjat az Én, Tony című filmben nyújtott alakításáért.

A 24. SAG-díjátadót több tévécsatorna élőben közvetítette, a műsor házigazdája Kristen Bell volt. A rendezvényen számos szereplő a hollywoodi zaklatási botrány ellen indult MeToo mozgalom és a szexuális zaklatások áldozatainak felkarolására létrehozott Time's Up! (Lejárt az idő!) kezdeményezés mellett emelte fel a hangját.

Az életműdíjjal jutalmazott Morgan Freeman a színpadra lépve megjegyezte, hogy a színészi életműért járó szobor maga is egy férfi színészt ábrázol. A nők Hollywoodban tapasztalható diszkriminációjára tett célzás a Freemant felállva ünneplő közönségben derűs visszhangot keltett.

A televíziós kategóriákban a legjobb drámasorozatbeli színész díját a Rólunk szól című családtörténet egyik főszerepét alakító Sterling K. Brown vehette át.

A legjobb vígjátéksorozatbeli színészi alakítás díját a Shameless – A szégyentelen sztárja, William H. Macy kapta.

Nicole Kidman a Hatalmas kis hazugságok női főszerepéért lett díjazott a limitált szériák kategóriájában. Kidmant eddig tízszer jelölték a színészcéh díjára, és most végül az erőszakos férje miatt ügyvédi hivatását feladó családanya alakításáért vehette át.

14 éves kora óta dolgozik színészként, és nagyon hálás eddigi karrierjéért – idézte fel az 50 éves sztár. Majd hozzátette: különösen megtisztelve érzi magát, hiszen más időkben egy ilyen korú színésznő már nem kapott volna olyan kaliberű főszerepeket, amelyeket ő játszhat. Kidman HBO-sorozatbeli partnere, a férjét alakító Alexander Skarsgard játékáért a kategória legjobb színészi díját vihette haza.

A legjobb drámai sorozatban játszó színésznő trófeáját Claire Foynak ítélte oda a céh a The Crown című szériáért. A vígjátéksorozatok mezőnyéből pedig Julia Louis-Dreyfus kapta a díjat Az alelnök című produkcióért. A ceremónián egyikük sem vett rész, Louis-Dreyfust a közelmúltban mellrák miatt kezelték.

A tévésorozatok kiemelkedő színészgárdájának járó elismerés a Trónok harca szereplőinek jutott. A drámasorozatok szereposztásából a Rólunk szól, a vígjátékok szereplőgárdái közül pedig Az alelnök vitte el a pálmát.

A színészcéh (Screen Actors Guild) a legjobb filmes és televíziós produkciókat, szereplőket ismeri el évente díjaival. A színészek céhének ítélete gyakran egybeesik az amerikai filmakadémia döntésével, díjaik a legrangosabbak közé tartoznak a hollywoodi díjszezonban, amely hagyományosan az Oscar-díjátadóval ér véget. Az Oscar-szavazásra jogosultak legnagyobb csoportját a színészek céhe adja. Az amerikai filmakadémia kedden jelenti be a díjaira jelöltek listáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!