Kultúra

2011.01.22. 17:41

Fenyegetőző Európai Bizottság

Párizs - A magyar kormány elleni szabálysértési eljárás megindításával fenyeget az Európai Bizottság a médiatörvény kapcsán.

MTI

A Budapestre elküldött levélben Neelie Kroes, a médiaügyekben illetékes uniós biztos két hetet adott a magyar hatóságoknak arra, hogy válaszoljanak azokra a "komoly aggályokra", amelyeket a szövegnek az európai joggal és különösen az uniós alapjogi chartával kapcsolatos összeegyeztethetősége kérdésében felvetett - írta szombat délután megjelent számában a Le Monde francia liberális napilap.

Az újság szerint "a levelet nagyon várták két nappal a magyar kormányfőnek az Európai Parlamentben történt viharos meghallgatása után". Jobb- és baloldalon egyaránt a képviselők az Európai Bizottságra bízták rá, hogy próbálja meg elérni a szöveg módosítását, amelyet a magyarországi ellenzék és az európai vezetők egy jó része is szabadságellenesnek ítél meg. Erre kötelezte el magát Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne kompromittálódjon még tovább az Európai Unió soros magyar elnöksége - jegyezte meg a lap.
   
A Le Monde brüsszeli tudósítója arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Biztosság eleinte a sajtó egészét felügyelő médiahatóság összetételét kritizálta, mivel abban elsősorban a Fideszhez közelállók kaptak helyet. A levél - amely a lap birtokába jutott - azonban nem tér ki a médiahatóság összetételére, amelynek tagjait a kétharmados Fidesz-többséggel rendelkező magyar parlament választotta meg, mivel a kinevezés módját nehéz lenne az európai jog alapján megkérdőjelezni - mutatott rá a tudósító.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!