Kultúra

2017.01.22. 21:00

Felkavaró örökség

Nagyvenyim - Egy befejezetlen életút mozgalmas és művészileg kiemelkedően tartalmas pillanataiba kapunk bepillantást, ha február 3-ig felkeressük Nagyvenyimen a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár földszinti galériáját.

Horváth László

A fiatal alkotó örökül hagyott képei ma is felkavaró hatással van a látogatóra. Útkeresés, lázadás, a világ megértése sajátos művészi stílussal - így jellemezhetnénk legkifejezőbben a képek által keltett első benyomást. Az idei emlékkiállításon a községnek adományozott művekből húszat láthatunk.

Corbisier Kim 1985-ben Belgiumban született. Tinédzserként Nagyvenyimen élt és Dunaújvárosban tanult. Képzőművész volt, de filmkészítőként és amatőr színészként is tehetségnek tartották - olvasható a kiállítás ismertetőjén. Műveinek egy részét Nagyvenyimnek adományozta nevelőszülője.

A tárlat megnyitójában Mogyorós Mária, a művelődési ház vezetője emelte ki az ember és a művészet kapcsolatát, amelyhez Juhos Melinda harmonikajátéka szolgált zenei aláfestésül Fotó: Horváth László

A pénteki kiállítás-megnyitójában Mogyorós Mária, a művelődési ház igazgatója vezette fel a 27 évesen, tragikusan fiatalon elhunyt alkotó életútját. Elhangzott, hogy a kultúra napja alkalmából rendezett kiállítás egyben üzenet is, hiszen minden kultúra, ami az emberek létezéséhez, viselkedéséhez köthető.

A kultúra tárgyi megjelenése pedig eszköz, amivel gondolatokat, érzéseket közölhetünk a külvilággal. Corbisier Kim képeit nézegetve sokféle érzés kerítheti hatalmába a szemlélőt. Festményein több irányzat is megfigyelhető. Mozgalmas életképek, utcarészletek keltették fel leginkább a művész figyelmét. Technikái között megtalálhatjuk az ceruzarajzok és az ecsetvonások keveredését. Nagy hatással volt rá az utca nyüzsgő világa, ahogy önmaga belső énje is a folytonos mozgásból táplálkozott. Corbisier Kim 2010-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, mestere Halász András volt.

Nevelőanyjával az utcán. Művei közül talán ez az egyetlen olyan kép, ahol az arcok hangsúlyt kapnak az alkotáson Fotó: Horváth László

2008-ban Fundamenta - Amadeus Alkotói Ösztöndíjat, 2011-ben Strabag Artawart International díjat nyert. Kiállított Budapesten, Kijevben, Moszkvában, Marseille-ben, valamint Dunaújvárosban és Nagyvenyimen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!