Kultúra

2016.03.13. 13:03

Fel kell tárni az igazságot - Beszélgetés Roman Kowalski-val, a Lengyel Köztársaság nagykövetével

Dunaújváros - Április 5-ig látható az Intercisa Múzeumban a lengyel egyik legnagyobb tragédiáját, a Katyn-i tömeggyilkosságot feldolgozó fotó- és poszterkiállítás. A pénteki megnyitót követően Roman Kowalski-val, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetéve beszélgettünk.

Szabó Szabolcs

- A tárlatot köszöntő beszédében úgy fogalmazott: a magyarországi helyszíneken különös érzékenységgel és figyelemmel fogadták e kiállítást.

- A két nép történelmét tekintve számos átfedést fedezhetünk fel. Talán ennek is köszönhető ez a baráti fogadtatás és kiemelt figyelem, amely számunkra is nagyon fontos. Úgy vélem, ha még fájó is, de szembe kell néznünk a saját történelmünkkel és fel kell tárni az igazságokat, hiszen ez a folyamat vihet előre egy nemzetet. Talán mi lengyelek egy folyamatban kicsi előrébb járunk, ennek is köszönhető, hogy a Katyn-i tragédiáról kialakult nálunk egy nemzeti konszenzus - politikai oldalaktól függetlenül. Nem szabad elfelejteni, hogy a Katyn-i több tízezer áldozat mellett, több mint egymillió lengyelt deportáltak Szibériába, Kazahsztánba. A mai napig élnek még ott lengyel közösségek. A lengyel állam mindent megtesz azért, hogy ezen honfitársaink hazatelepüljenek.

Múltfeltárás az Intercisa Múzeumban. Egy rendkívüli fotó- és poszterkiállítás a Katyn-i tragédiáról az Intercisa Múzeumban április 5-ig látható
Fotó: Ady Géza

- A 89- 90-es fordulat után más és más utat járt be Magyarország és Lengyelország, most mintha Önök tartanának előrébb.

- A 90-es évek elején számos mély és fájó reformot hajtottunk végre, amelyek mára már beértek. Ettől függetlenül még számos teendőnk van. A legfontosabb, hogy e régió államai együtt is próbáljanak fejlődni és segítsék egymást, hiszen több területen is hasonló problémákkal küzdenek.

Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövete 
Fotó: Ady Géza

- Magyar és lengyel munkavállalók százezrei keresik a boldogulást nyugaton. Lát esélyt arra, hogy ők valaha is hazatérnek?

- Ez főként gazdasági kérdés. Sokan a biztosabb megélhetés miatt indulnak külföldre dolgozni. Erre más megoldást nem látok, minthogy itt is meg kell teremteni azokat a pozitív kilátásokat és lehetőségeket, hogy a fiataloknak megérje itthon maradni és itthon dolgozni. Azon kell dolgozni, hogy ehhez a jövőben megteremtsük a gazdasági feltételeket. Én bizakodó vagyok.

A katyi vérengzés áldozatainak számát a különböző becslések 15 és 22 ezer fő közé teszik. A gyilkosságok áldozatait a Szmolenszk melletti Katinyban, a Tver melletti Mednojében és a Harkov elővárosát képező Pjatyihatka erdeiben tömegsírokban hantolták el.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!