Kultúra

2012.08.20. 09:04

Évezredes üzeneteket hordozó székelykapu, ajándékba

Felcsút – A 730 kilométerre fekvő Csíkmenaságból érkezett a Dunántúlra a faragott székelykapu az államalapítás ünnepére. A testvérséget megerősítendő állították fel a főút mentén, a helybéliek és a székely barátok részvételével.

Zsohár Melinda

Egyedülálló jellegzetesség a fából készített székelykapu, amely alakjával, faragott motívumaival és a minták között olvasható felirataival kultikus üzeneteket hordoz. Felcsút 2006-ban ismerkedett meg az erdélyi Csíkmenaság település néptáncosaival, s ezt a találkozást egyre-másra újabb követte, mondta el ünnepi beszédében Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester. Tavaly hivatalos formát öltött a testvértelepülési kapcsolat. A felcsúti Trianon- emlékmű szobormásolatát és egy Felcsútról vitt kopjafát állították fel Csíkban, amelyet most a székelykapuval viszonoztak az erdélyi barátok. Az impozáns építmény magán hordozza a kereszténység előtti és a keresztény jelképeket: a napot, holdat, csillagokat, az életfát, a tulipánt, természetesen a feszületet, s a szövege utal a két település barátságára. A jelenlegi orvosi rendelő, a hajdani és szépen felújított Tamássy-Margalit kúria tágas udvara elé állított székelykaput András Sándor asztalosmester és segédje, Dénes Gábor faragta szülőfalujában, s onnan szállították ide, magyarországi barátaikhoz.

Az ünnep előtt három erdélyi és egy vajdasági magyar állampolgársági esküt tett Felcsúton, mondta el Petrin László körjegyző. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a trianoni emléktörvény és a könnyített magyar állampolgársági törvény jelentőségét hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében. Utalt rá, hogy a székelykapu jelképisége mennyire egyedi a számos kultúrában régente szokásos diadalkapukhoz képest. Míg utóbbiak az erőt, a győzelmet, alkalmasint a fényűzést voltak hivatottak demonstrálni, addig a fából faragott, mással össze nem téveszthető formájú székelykapu az áldás, a jóra intést, az összetartozást, a békére törekvést szimbolizálja.

György József csíkmenasági polgármester ízes beszédével röviden ismertette az ominózus kapuk históriáját. Székelyföldön korábban nem is kapcsolódtak hozzájuk kerítések, alatta áthaladni inkább jelképes volt, mint ki-, s belépni egy portára. A Ceausescu-diktatúra idején pusztították az önmagukban is néma tartást és tiltakozást sugalló építményeket, de elpusztítani nem tudták őket! Jelenleg Csíkmenaságon és a hozzá tartozó Csíkszentgyörgyön mintegy kétszáz (!) székelykapu található, a minap fejezték be egy 1775-ös példány restaurálását.

A székelykaput megáldotta és felszentelte mindkét felekezet papja, s felemelő kulturális műsorral tették emlékezetessé a napot mind a felcsúti gyermekek és felnőttek, mind a csíkmenasági vendégek. A nagy melegben a székely viseletben két órát álldogáló erdélyiek között a zenekar is türelmesen várta sorát, hogy megszólaljanak a hangszerek. Nem voltak restek hétszáz kilométerről magukkal hozni őket, amelyek annyit sírtak-sírnak, s büszkén zengenek az elszakítottság bánatáról, s a megmaradás büszkeségéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!