Kultúra

2011.09.13. 02:27

Emlékezés, összefogás

Dunaújváros - Rossz beidegződések munkálnak bennem, kétségtelen: kicsit megijedtem, amikor megtudtam, hogy Karl Jenkins műveiből közel négymillió példány fogyott el világszerte...

Boda András

A mintegy negyvenöt perces mű előadásával - mely a világszerte roppant népszerű, nálunk jószerivel ismeretlen wales-i komponista, Jenkins The Armed Man - A Mass for Peace című miséjének négy tételéből, továbbá a Stabat Mater három szólótételéből állt össze - egy világméretű kezdeményezéshez csatlakozott a több mint száz fős összkórus és a zenekar. Vasárnap ugyanis a világ számtalan pontján kórusok ezrei énekeltek a békéért - s bármi elkoptatott is e kifejezés, fontosságába vetett hitünk csak erősödhetett a koncert végére.

 

Ahogy a kórus szólt, az lélegzetelállító volt: egységességénél csak a dinamikája volt veszélyesebb fegyver - helyenként a duzzadó energiák visszafogása látszott a legnehezebb feladatnak.

A remekbe szabott, rafináltan szerkesztett szólók (Ács Erika megkapóan fátyolos, és Péter Kata szintén hibátlan, érzelmekben gazdag hangjának hála) közül igazán ritkán hallható élményt adott a harmadik sirató, amely arám nyelven csendült fel - a kórus, melyben e résznél szinte minden énekes külön szólamot kapott, oly csodásan zsongott, akár a marakesi éjszaka.

Letaglózó, felemelő, magával ragadó este: de sok ilyenre lenne szükségünk...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!