művészetek völgye

2018.08.11. 09:00

Előtérben a természetes bőrök

Sokan kedvelik valódisága miatt, és mert akár maguk is könnyen felhasználhatják.

TBZS

Művészetek Völgyében első ízben mutatkozott be a gödöllői Az asztalom fantázianevű alkotók műhelye. Nemes- Gergely Erika bútorfestést, antikolást tanított az érdeklődőknek, Gergely Andi bőrös műhelyében pedig táskák készültek.

Andi bőrtárgyai többnyire a természet színeit követik Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A háziasszonyok három napon át várták az érdeklődőket, akik folyamatosan ott nyüzsögtek körülöttük. Gyerekek és felnőttek egyaránt kíváncsiak voltak arra, hogy kis segítséggel mi mindent tudnak maguk is alkotni. Gergely Andi azt mutatta be, hogy miként lehet elsajátítani az alaptevékenységeket a bőrrel dolgozva. Vendégei Andi segítségével lyukasztással egyedi szöveget írhattak az általuk kiválasztott karkötőbe, kulcstartóba. A kulcskarikát, karabinert maguk is fel tudták tenni aztán az elkészült apróságokra. Andi a különféle, rövidebb-hosszabb workshopokon pénztárcát, naplótartót, könyvborítót is készített lelkes alkalmi tanítványaival az általa már előre elkészített alapanyagokból. Azt mondja, a bőrös munkához leginkább türelem kell. Egyébként mindenki el tudja készíteni az apró használati tárgyakat, lakásdíszeket, aki szeret kézzel végezni bármilyen aprólékos munkát, és van kedve pepecselni vele egy kicsit. Andi nagyon magas minőségű, zsíros marhabőrrel és nubuk bőrrel dolgozik, leginkább a natúr vonalat szereti. Növényi színezéssel készülnek a színes bőrök, amelyeket ugyancsak használ, és hazai, valamint olasz készítőktől szerez be. Többnyire natúr színekben, de akad egy-egy piros vagy más, élénkebb szín is a palettán, hiszen néhányan azokat kedvelik. A lakásba bútorfogantyú, könyvespolctartó készülhet bőrből, mert Andi övbőr minőségű, nagyon erős, három milliméter vastag minőségi bőrrel dolgozik. Az alapanyag lehet matt vagy fényes a halolajtól, amint az éréstől, a használattól ugyancsak kifényesedik a bőr. A legfontosabb szerszámok közé tartozik a lyukasztó, a bőrkalapács. Utóbbi speciális, hiszen nem veri szét a szerszám végét úgy, mint a vasból készült klasszikus kalapács, amelyet használva tompulnak a szerszámok. Andi betű alakú lyukasztókat biztosít a nevek beütéséhez, valamint különféle vastagságú egyszerű lyukasztókra is szükség volt a munkáknál. A bőr használati tárgyakat nála a gyerekek is el tudták készíteni. Miután kiválasztották a szöveget, beütötték azt vagy a nevüket, születési dátumukat a karkötőbe, kulcstartóba.

A Művészetek Völgyében sokan próbára tették saját ügyességüket Gergely Andi segítségével Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Gergely Andi vallja, hogy kétféleképpen viszonyulnak ma az emberek a bőrhöz.

– Van, aki nagyon szereti a valódi bőrt, mert örök életre szól, vagy legalábbis hosszú időre szeretné magáénak tudni az abból készült tárgyat, és nem cserélgeti naponta a táskáit. Aki ilyen típus, az figyelembe veszi azt is, hogy a húsáért tartott marha bőrét használjuk fel, a végfelhasználás során így a bőr sem vész el. Mások a vegán vonalat képviselve nemet mondanak a bőrre, és a műbőrt választják, amely 50-70 százalékban valódi bőrt is tartalmaz. Azt ledarálva, felhabosítva keverik a műbőrbe. Én magam szeretem a természetes anyagot, örülök, ha nem vész kárba az állat húsa felhasználása során a bőre sem. Nagy igény van a bőrre és hogy saját magunk készítsünk el, amit csak lehet. Aki ilyen módon megdolgozik a tárgyaiért, az jobban megkedveli azokat, és egyben maradandó élményt szerez magának a munkával – mondja Gergely Andi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában