Az előadó nem felolvas, alakítja a történetet

2019.03.22. 16:00

Élőszóban meséltek a könyvtárban

Mesedélutánt tartottak tegnap délután a József Attila Könyvtárban a történetmesélés világnapja alkalmából.

Agárdy Csaba

– A világnap mellett arról se feledkezzünk el, hogy a nagy meseíró, Benedek Elek éve van. Most magyar népmesét adunk elő. Interaktív lesz a műsor, mivel a gyerekek játékkal kapcsolódnak be a műsorba. Én mesélek, Pokornyi Orsolya kolléganőm pedig a játékba vonja be a kicsiket. Az idén egy kis rizikót vállaltunk, mivel nem előre megbeszélve, csoportokat várunk, hanem bárkit az „utcáról” – tudtuk meg Törökné Antal Mária könyvtárostól.

Pokornyi Orsolya (b) a kicsikkel játszott
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Családias, de jó hangulatban telt a délután. Két dolgot az esemény kapcsán rögtön megtudhattunk, mit jelent az élőszavas mesélés: a mesélő nem felolvas, hanem ízlése szerint alakíthatja a mesét. Ami a legfontosabb, a mesélő sohasem mondja meg a mese címét. Mi azért csak megtudtuk, a Béka királykisasszony került „terítékre”.

Egyszer volt, hol nem volt egy világnap

Március 20-a a történetmesélés világnapja. Ennek ötlete Svédországban született: március 20-a az „Alla berättares dag”, „minden történetmesélő napja” volt. 1991-ben tartották meg először. 1997-ben az ausztrál mesemondók március 20-át a szóbeli elbeszélők nemzetközi napjának nevezték ki. 2001-ben elindult a skandináv történetmesélők internetes hálózata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában