koszorúzás

2019.05.09. 09:00

Elégedetten festhet az égi alkotótermében

Pentelei Molnár János, a híres festő 141 évvel ezelőtt született, és hagyományosan évente, a születésének napján, azaz május 8-án egy koszorúzással egybekötött kis ünnepséget tartanak a mostani Magyar úton álló szülői házánál.

Tóth Alexandra

A rendezvényt a Pentelei Hagyományőrző Egyesület elnöke, Szabó Tamás szervezte. Az ünnepségen jelen volt a festő távoli rokona, Parádi György is.

A Pentelei Hagyományőrző Egyesület több mint harminc éve koszorúz a szülői háznál, sőt, eleinte november 11-én, Pentelei Molnár János halálának napján a Kerepesi temetőbe is elmentek leróni kegyeletüket. Mára az utóbbi már elmaradt, de a május 8-i ünnepség hagyománnyá vált.

A Pentelei Kék Nefelejcs asszonykórus produkciója
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az ünnepséget a Pentelei Kék Nefelejcs népdalkör dalcsokrával nyitották meg, majd Gáspár Aladár festőművész mondott köszöntőbeszédet. Ahogy fogalmazott, a művészek érzékeny, becsvágyó emberek, akik vágynak a figyelemre, a szakma nagyjai, a hozzáértők és a közvélemény elismerésére. Pentelei Molnár János ebből a szempontból mindent elért. „Minden bizonnyal most boldogan festhet az égi alkotótermében”. Ezt követően részletesen ismertette a festő életútját, gyermekkorától egészen addig, mígnem a világ méltóságai, hírességei közül többeknek kvázi „udvari festője” nem lett.

Gáspár Aladár

Beszéde után a Pentelei Molnár János Iskola két tanulója mondott verset. Laczkó Mirjam Dukai Georgina Festeni jó című írását szavalta el, Barkóczi Veronika pedig saját, Hála című versével érkezett.

A megemlékezésen megjelent Hingyi László önkormányzati képviselő és Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában