zenepedagógia

2017.09.11. 20:26

Egy távoli országban is a Kodály-módszert oktatják

Egy kéthetes kurzus keretében várhatóan 20-30 zenetanár tanulja meg a technikát.

A világhírű Kodály-módszert sajátíthatják el a Zöld-foki Köztársaság leendő és már gyakorló zenetanárai, valamint zenészei egy kéthetes kurzus keretében – tájékoztatta Breuer Klára, lisszaboni magyar nagykövet az MTI-t hétfőn.

„Tekintettel arra, hogy a Zöld-foki Köztársaság lakossága meglehetősen szerény anyagi viszonyok között él, a módszer – drága hangszerek nélkül – nagyot lendíthet a formális zeneoktatáson”

– fogalmazta meg a nagykövet kezdeményezése célját. Breuer Klára szerint a zenepedagógia olyan terület, amelyhez Magyarország érdemi hozzájárulást tud nyújtani.Várhatóan 20-30 szakember ismerkedhet meg a Kodály-módszerrel.

A szigetállam első Kodály-kurzusát Praia városában Cristina Brito da Cruz, a lisszaboni zeneművészeti főiskola oktatója tartja, aki a módszer portugál szaktekintélyének számít – ő maga Magyarországon, a kecskeméti Kodály Intézetben tanult. A szakember a kurzussal párhuzamosan helyi népdalgyűjtési programot is elindít.

Az UNESCO szellemi kulturális örökségének számító Kodály-módszer zöld-foki oktatása a helyi kulturális tárca, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, és a portugál Camoes Intézet együttműködésének keretében valósul meg.

A nagykövet felhívta a figyelmet, hogy a szigetállam és Magyarország között oktatási és kulturális bilaterális egyezmény van érvényben, a tervek szerint pedig a következő tanévtől zöld-foki diákok is részesülhetnek Stipendium Hungaricum ösztöndíjban.

Kitért arra is, hogy jövő hónapban – több év kényszerszünet után – Lisszabonban is újból lesz Kodály-kurzus Nemes László Norbert, a kecskeméti Kodály Intézet igazgatójának közreműködésével, október 13-án pedig megalakul a portugál Kodály-társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!