Kultúra

2015.09.18. 16:18

Ecuador számos titkot őriz - Egy különleges országot ismerhetnek meg Kulcson

Kulcs – A kulcsi Nap Házába költözött a napfény országa, Ecuador, hogy ízelítőt kapjunk színeiből, hangulatából, zenéjéből, táncából, gasztronómiájából.

Körmendi Erzsébet

Ecuador nemcsak emblémájában hirdeti a teljes színskálát, hanem ízeivel, temperamentumos zenéjével, népének kedvességével is lenyűgözi az európai kultúrához szokott embereket. Nagykövete, María del Carmen Gonzálesz eleganciájával és közvetlenségével lopta bele magát a kulcsiak szívébe az ecuadori nap megnyitóján, ahol számos érdekességet tudhattunk meg hazájáról, ahol durván egy nap alatt gyakorlatilag az Andoktól amazónián keresztül a Csendes-óceánig fedezheti fel az ember a világot.

Jobb Gyula, Králik Gyula és María del Carmen Gonzalesz az ecuadori nap megnyitója után Fotó: Ady Géza

A gondolatokat, ötleteket, vágyakat nem korlátozzák országhatárok... A kulcsiak és a környéken lakók nem tudnak eljutni Ecuadorba, így hát a gyönyörű és változatos országot varázsolták a Nap Házába erre a hétvégére, mégpedig a kulcsi önkormányzat, az ecuadori nagykövetség, a Carpe diem Alapítvány és a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából. Az alapítvány elnöke, Dóka Marianna és María del Carmen Gonzálesz nagykövet asszony egyaránt megköszönte a Rácalmáson élő Molnárné Manzur Marienitának, hogy összekötő kapocs volt közöttük. Marienita ugyanis Ecuador Guayaquil településén lakott, aztán az ukrajnai egyetemen ismerkedett meg férjével, a rácalmási Molnár Mihállyal, és itt telepedtek le, alapítottak családot. Marienita örömmel segített, közvetített és boldog, hogy megmutathatja hazáját.

Molnár Mihály, Molnárné Manzur Marienita és Czakóné Fekete Zsuzsanna beszélget az egyik ecuadori turisztikai pavilonnál

Az Egy nap egy éj Ecuador és latin-amerikai barátai című kétnapos program tegnapi megnyitóján Jobb Gyula, Kulcs polgármestere is üdvözölte a vendégeket, mint mondta, megtisztelő, hogy egy Duna-parti kis település otthont adhat egy nemzetközi rendezvénynek, bemutathat egy csodálatos országot, amelyről a buja zöld növényzet, Galapagos és az Andok jut mindenkinek az eszébe.

María del Carmen Gonzalez elmondta, reméli, hogy Kulcs szó szerint kulcsa lesz a kétoldalú kapcsolatoknak Magyarországgal, és annak, hogy beférkőzzenek a magyarok szívébe. A nagykövet bemutatta hazája gazdasági, kereskedelmi, befektetési és vállalkozói környezetét, természeti és építészeti, turisztikai lehetőségeit, mert mint mondta, országa nagyon sok titkot őriz, amelyet érdemes megismerni. Ebből hoztak egy kis ízelítőt Kulcsra.

A negyedik házigazdaként a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Králik Gyula köszöntötte a megnyitón résztvevőit: Kamaránk egyik fontos feladata üzleti kapcsolatok kiépítése nemzetközi és hazai partnerek között. Ez a nap jó példa arra, hogy mennyi módja, színtere van az együttműködésnek, országhatárokat és kontinenseket átlépve is.

A megnyitó után előadásokkal, a gyerekeknek ecuadori játékokkal, tánccal, zenével, este Los Andinos koncerttel zárult a nyitónap.

Venezuelát is megismerhetik mindazok, akik szeptember 19-én 15 óra után ellátogatnak a kulcsi Nap Házába, ahol folytatódik az Egy nap egy éj Ecuador és latin-amerikai barátai című program. Megismerhetik hogyan élnek a magyarok Venezuelában, láthatnak, hallhatnak forró ritmusokat, táncokat, és kóstolhatnak különleges ízeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!