Kultúra

2016.12.26. 17:05

Dunaújvárosi Vegyeskar: változatos repertoárt visznek

Dunaújváros - Évértékelésre, összegzésre kértük a vegyes kar két karnagyát, Könyves Ágnest és Kurucz Gergelyt.

Szabó Szabolcs

- Sajnos eltűnt a helyi és térségi kóruspalettáról a Viadana Kamarakórus és a Bona Vox is, mindezek után milyen impulzusokkal vágtatok neki a közös munkának?

Könyves Ágnes (KÁ): - A BonaVox az utolsó évét nagyon nehezen élte meg. Én hívtam életre 15 évvel ezelőtt, és nehéz volt kimondani, hogy vége. Ezután jött a felkérés a vegyes kar részéről. Bizonytalan voltam azzal kapcsolatban, hogy én vagyok-e a megfelelő karnagy ennek a 60 éve összeszokott csapatnak. Itt nem 18, hanem 55 ember vár hétről hétre, női kar repertoárja helyett vegyes karéból kell felkészülni, ráadásul a volt karnagyukhoz is erős szálak kötnek. Mikor Gergővel összenéztünk, hogy ketten együtt... Abban a pillanatban éreztem, hogy működni fog. Az első próba óta imádom ezt a közös munkát a kórussal és karnagytársammal.

Könyves Ágnes karnagy már az első próba után érezte - közösen sikerre vihetik a vegyes kart

Kurucz Gergely (KG): - Én nem vagyok egy tipikusan kórushalmozó karnagy. Amikor először megkeresett a vegyes kar vezetősége, kategorikusan nemet mondtam, hiszen a Viadana egész embert kívánt. Aztán 2015 őszén már érezhető volt, hogy közeleg a vég, így beleegyeztem abba a furcsának tűnő opcióba, hogy Könyves Ágnes kolléganővel közösen vezessük a Dunaújvárosi Vegyeskart. A kétkarnagyos modell kockázatos vállalkozás, ám nálunk ez jól működik. A kórusnak szerintem nehezebb dolga volt: több mint két évtized után távozott Horváth Péter, és hirtelen kaptak két karnagyot. Közös bennünk Ágival az elhivatottságunk, a maximalizmusunk, precizitásunk - talán ezek miatt jutottak egykori kamarakórusaink oda, ahová eljutottak. És a kórusaink krízise és megszűnése miatt rengeteg energiánk szabadult fel. Mára tökéletesen összecsiszolódtunk a kórussal: jönnek a kezünkre, érzik-értik, mit szeretnénk, megszokták a munkatempónkat, a habitusunkat. Szerintem az a legjobb, hogy nem unalmas a munka, nagyon változatos repertoárt viszünk - ezt jól példázta a karácsonyi koncertünk is.

Kurucz Gergely karnagy a Viadana feloszlása után új impulzusokra vágyott - megtalálta

- Miként értékelitek a 2016-os évet?

KÁ: - Csodálatos évadot kezdtünk. Murgán töltöttük a kórustáborunkat, ahol olyan intenzív munka folyt, hogy a harmadik napon már koncertet adtunk a térség közösségének. Sok munkánk van a hangképzésben, a szólamok homogenizálásában, és főleg a csapatépítésben. Decemberig több műsort is össze kellett állítanunk. Felléptünk a mezőfalvi Dréta Antal Kórustalálkozón, a veszprémi Romantikus Kórusfesztiválon és a hagyományos Adventi koncertünkön. Mindhárom fellépésre más műsorral kellett készülnünk, pici átfedéssel. Ez legalább 10-12 új művet jelentett a kórustagoknak, akik hihetetlen lelkesedéssel vetették bele magukat a tanulási folyamatokba. Hatalmas alázattal, akarással, türelemmel és tehetséggel teszik mindezt. Minden fellépésünk egyre jobb, egyre összeszokottabbak vagyunk, és személyesen nekem az is nagy élmény, amikor Gergő vezényel és én énekelhetek.

KG: - A kórust 2015 októbere óta vezetjük. Az első hónapok a puhatolódzás jegyében teltek. Az utóbbi fél évben szerintem magasabb fokozatba kapcsoltunk. Én pontosan tudom, mire képes a kórus, nagyjából azt is, hogy milyen a csapat kollektív ízlése . Fontosnak tartom, hogy az a cappella-vonalat kicsit megerősítettük, és komoly szakmai közönség előtt is bizonyíthattunk itthon, Budapesten és Veszprémben is. Emellett számomra fontos volt az is, hogy a közösségbe minél jobban be tudjak illeszkedni. Persze, közel huszonöt éve ismerem a tagok jó részét, de most kicsit más kapcsolatba léptünk. Gyönyörű év volt ez, emlékezetes próbákkal és koncertekkel.

Emlékezetes adventi koncertet adott Rácalmáson és a dunaújvárosi Krisztus király Főtemplomban is a város kulturális életének egyik kiemelkedő szereplője a Dunaújvárosi Vegyeskar

- Tervek, remények?

KÁ: - Terv van több is, az anyagi forrásokat kell megteremteni hozzá. Repertoárt bővítünk a reformáció éve alkalmából; szeretnénk utazni, szóba került Prága, de távolabbra is kacsingatunk. Készülünk a keszthelyi Helikonra. Várjuk a tavasszal vendégül látó francia kórust közös oratórikus mű éneklésére, és eleget próbálunk tenni minden felkérésnek, ami az év során érkezik. Továbbra is fegyelmezett munkát várok el magunktól, mert a közönség a legjobbat érdemli, és nekünk is szükségünk van csodálatos koncertélményekre, amelyek emelik lelkünket, és boldoggá tesznek minket.

KG: - A 2017-es évről hamarosan leülünk az elnökséggel is beszélni. Óriási munkát végez a kórus elnöke, Ácsné Tóth Erika, és gazdasági vezetője Suhay Gabriella azért, hogy nekünk, karnagyoknak csak a szakmai munkára kelljen figyelnünk. Fontosnak tartanám, hogy minél többen jöjjenek a kórusba énekelni. 2017-ben magam picit a régizenei vonalat szeretném erőltetni, és picit nyitni a kortárs művek felé is. A felkérések meg úgyis jönnek, csak győzzünk eleget tenni mindnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!