Barátkozott, várost nézett

2019.05.24. 10:00

Dunaújvárosban járt Zsigóné Kati népi iparművész, tojásdíszítő

Az Aranydaru Szállítómű Nyugdíjas Egyesület invitálására tegnap a városban járt Zsigóné Kati népi iparművész, vagy ahogy mindenki ismeri a „tojásdíszítés királynője”.

Balla Tibor

A nemzetközi hírű művész örömmel fogadta el Sümegi Lajos hívását, de kikötötte, csak akkor jön, ha lesz idő ismerkedni, beszélgetni, mert számára fontos, hogy legyen idő egymás szemébe nézni. A beszélgetés mellett jutott azért idő megnézni a Munkásművelődési Központot, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza épületét, és persze az egykori üzletház homlokzatán a mozaikképet. Kell-e mondani, ez tette a legnagyobb hatást a közvetlen modorú, kedves művészre. Ugyancsak emlékezetes számára a József Attila Könyvtár homlokzatán Páhi Péter térbeli alkotása is, amelyről kiemelte, hogy érdekes, de összhangban van a környezettel. A városnézésből nem maradt ki az egyetem és az Intercisa Múzeum sem.

A mindig mosolygó művész (j) megnézte az MMK-ban a CsupaCsoda Birodalom NépmesePontot is
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Zsigóné Kati a tojásdíszítés királynője, az ország nyuszija

Több mint 20 technikával közel 300 fajta tojásdíszítést készít. Elsősorban tyúk-, kacsa-, liba-, emu- és strucctojással dolgozik, de bármilyen tojást kidíszít. 2009 augusztusában Dubaiban a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé választották, és a legjobb európai tojásdíszítőnek. Eddig 3 könyve jelent meg ebben a témakörben, az egyik németül.

Készített olyan hímes tojásokat, amelyek világviszonylatban is egyedülállóak. Például: faragott, vésett tojások, leheletfinomra kidolgozott, metszett csipkés tojások. Tojáshéjra véste Leonardo da Vinci Az utolsó vacsoráját is. Festett 1 és 2 méteres tojásokat, patkolt arany és ezüst patkóval. 2018 húsvétjára elkészítette a Magyar Nemzet Tojását, amin összesen 79 jel, szimbólum, gondolat található 11 díszítési technikával. Mondanivalója szorosan kötődik országunk történelméhez, a húsvéthoz, államiságunk ünnepéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában