Szépirodalmi ünnep magyar szerzők műveivel

2019.02.14. 18:00

Dunaújváros negyedik alkalommal csatlakozott a Wass Albert-felolvasónaphoz

Balla Tibor

Csatlakozva a Kárpát-medencében február utolsó hétvégéjén zajló Wass Albert-felolvasómaratonhoz, a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közössége Wass Albert-felolvasónapot hirdet február 23-án, szombaton 10 és 18 óra közötti időben a József Attila Könyvtár emeleti termében. Az eseménnyel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott tegnap a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közössége.

Tóth Éva könyvtárigazgató és Kásás Margit a tájékoztatón Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Kárpát-medence és a nagyvilág magyar közösségei tizenkettedik alkalommal fognak össze, hogy megszervezzenek egy határokon átívelő kétnapos szépirodalmi ünnepet, amelyen Wass Albert és más magyar írók, költők műveit idézik meg 25 órán keresztül.

A február 22-én pénteken este 6-kor kezdődő felolvasó-maratonra eddig 48 helyszín jelentkezett, köztük olyanok is, mint Naszvad (Felvidék), Érsekújvár (Felvidék), Miami, Chester, vagy New York. Kásás Margit, a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közösségének tagja elmondta, Dunaújváros negyedik alkalommal csatlakozott, és ezúttal is nyolc órát vállalt. A köszöntőt Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója mondja, Farkas Márta énekel, majd Ördögné Ruszthi Anna tart előadást Wass Albertről. Délelőtt 11 órakor kezdődnek a felolvasások, amelyeket a Széchenyi gimnázium és a Bánki tanulói kezdenek, majd 16.30-kor dr. Fehér András Szent Korona-kutató előadását hallgathatják meg. A kisapostagi Lila Akác Dalkör és közös éneklés zárja a napot.

Akár az utolsó pillanatban is lehet jelentkezni, akár egyetlen magyar szerző tollából származó verssel vagy regényrészlettel is, vagy akár csak hallgatóként ellátogatni az ingyenes rendezvényekre.

Maratoni olvasás

A Wass Albert felolvasó-maratont – Mátyás Szabolcs ötletét – 2003-ban a debreceni Kárpátok Népe Egyesület valósította meg. A következő esztendőben (2004) a rendhagyó irodalmi, történelmi rendezvényt az anyaországban az Egyesült Magyar Ifjúság szervezte, az elszakított országrészekben pedig az Erdélyi Magyar Ifjak. A világ huszonegy pontján valósították meg az immár nemzetközivé vált rendezvényt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában