Kultúra

2017.02.02. 19:35

Pályatársak, ismerősök köszöntötték Birkás Istvánt a Kortársban

Dunaújváros - Barátai, tisztelői, a szakma képviselői köszöntötték 70. születésnapja alkalmából Birkás István Munkácsy-díjas képzőművészt szerdán este a Kortárs Művészeti Intézetben. Pezsgős múltmerengés és Birkás jövőképe.

Szabó Szabolcs

Ha szigorúak akarunk lenni - márpedig azok leszünk -, akkor nem túlzás írásban is kijelenteni, hogy Birkás István képzőművész eltékozolta életművének jelentős részét.

Tehette, hiszen eddig volt rá kereken hetven éve, és mint gyakorló munkaalkoholista, bizonyára ezen is melózik majd a következő években, évtizedekben.

Nem kívánnánk elviccelni e jeles jubileumot, ám mint a szerdai, könyvbemutatóval egybekötött életpálya-feltáró beszélgetés(ek)vől is kiviláglott: Birkás inkább sajátos humorral és rácsodálkozással tekint vissza a már mögötte hagyott hét évtizedre - könnyes pátosz nyomát sem találni benne és körülötte.

A fent említett életműszétszóratáson, azért maga a mester is elcsodálkozott: miként is történhetett mindez. Birkás privát nyilvántartása szerint úgy 2500 alkotást készített, ám a Birkás-féle rengetegben közel 9-10 hónapon át kutakodó jeles művészettörténész, Kertész László mindössze 400 képet, szobrot, köztéri alkotást, installációt ért el - pedig elment mindenhova, ahová a hivatalos és a dokumentált forrást talált. Ezen alapos munkának két eredménye is született: egyik a Kortársban jelenleg is szemlézhető életmű-kiállítás, a másik a jeles alkotó pályáját bemutató és elemző monográfia.

- Soha nem azt akartam csinálni, mint amit alkottak vagy tanítottak. Más akartam lenni, ez hajtott, és talán még ezt hajt ma is, bár szerényebb lendülettel - vallott alapmotivációiról is Birkás a szerdai könyvbemutatón, ahol egyebek között szóba került a kunmadarasi és a dunaújvárosi indentitás kérdése, a heji festők kategóriája és az Aczél György-féle markáns kultúrpolitika hármassága is. Birkás a mai napig úgy érzi, leginkább a tűrt kategóriába tartozott, ám itt Dunaújvárosba, némileg elbújva azért hagyták alkotni.

Birkást több mint húsz éve elütötte egy autó, életét megmentették, ám a rehabilitációja hónapokon át tartott. Akkori orvosa maximum további négy évet jósolt számára... Pár esztendeje találkoztak, és a doki így szólt a festőhöz: maga él?

- Hát azóta nem ütött el újabb autó - felelte.

Az ünnepelt beszélt arról is: nem igazán foglalkoztatja a múlt, már a jövő heti munkái érdeklik, legfőbb problémája, hogy miként tud átkelni a téli belvároson műterméig... Isten éltesse, Birkás Istvánt!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!