A kulisszák mögött

2018.01.15. 16:51

Látta ezeket a filmeket? Felismerte bennük Dunaújvárost?

Talán nem is gondolnák, de megyénk számos magyar és külföldi produkciónak biztosított már forgatási helyszínt. Ezekből szemezgettünk.

Elekes Gergő

Forrás: Youtube

Érdemes listánkat a legfrissebb produkciótól indítani, majd haladjunk visszafelé az időben.

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, Az éhezők viadala sorozat sztárja, az Oscar-díjas Jennifer Lawrence járt a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszodában, valamint Dégen, hogy hatalmas titkolózás mellett leforgassa a Jason Matthews könyvéből készült Vörös veréb című kém-thrillerét Francis Lawrence rendezésében.

Jennifer Lawrence a Fabó Éva Sportuszodában Forrás: Youtube

2014-ig kell időben visszamennünk, hogy megtaláljuk a következő dunaújvárosi projektet. A város lakóinak valószínűleg nem ismeretlen Bernáth Zsolt helyi alkotó neve, aki legutóbb Aura című ifjúsági sci-fijének képeit rögzítette városunkban.

Fotós: Bernáth Zsolt

Zsolt korábban számos filmet forgatott a városban, így a 2011-es Sherlock Holmes nevében, a 2009-es Illúziók, a 2003-as Einstein mega Shotgun, a 2001-es Sohasevolt Glória, az 1999-es Halfametszők, az 1998-as Kárhozat és az 1996-os Legyen világosság képkocái mind Dunaújvárosban kerültek rögzítésre.

2007-ben került bemutatásra a magyar mozikban Rohonyi Gábor Konyec – Az utolsó csekk a pohárban című fekete humorral átitatott krimije, melyben Schell Judit, Keres Emil és Földi Teri szórakoztatta a magyar közönséget.

Hajdu Szabolcs és stábja 2006-ban járt Dunaújvárosban, hogy a nagy sikerű Fehér tenyér című sportdráma egyes tornászjeleneteit itt forgassa le.

A Kertész Imre Nobel-díjas regényéből készült, Koltai Lajos rendezte Sorstalanság (2005) is nálunk forgott. A stáb a forgatást 2004 tavaszán kezdte el és egészen május végéig zajlottak a munkálatok a Dunaferr Dunai Vasmű területén. A rendezővel korábban mi is készítettünk interjút, melyben a Sorstalanság készítéséről is szó esik.

„A Sorstalanság című filmhez gigászi tereket kerestem, amelyeket a vasműben találtam meg”
Fotók: Ady Géza

Listánkat Koltai Róbert 2001-es filmje, a Csocsó, avagy éljen május elseje! zárja, melynek teljes története Dunaújvárosban játszódik. A rendezővel készült korábbi interjúnkat itt olvashatják.

Bónusz:

Sztálinváros, a vasgyár, Törőcsik Mari. Mi a közös bennük? Mindannyian az 1959-es Szemes Mihály rendezte Kölyök című vígjáték főszereplői, melyben az épülő város utcáin forgatott jeleneteken keresztül ismerhetjük meg a kotnyeles főszereplő Kölyök (Törőcsik Mari) felnőtté válásának történetét. Törőcsik mellett a filmben felbukkannak még a kor olyan népszerűbb színészei, mint Zenthe Ferenc, Szirtes Ádám és Bessenyei Ferenc.

Bízzunk benne, hogy városunk a jövőben is számos filmes tetszését nyeri el és viszontláthatjuk csodás tájainkat a mozivásznakon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában