Acéljelentés

2017.11.22. 14:00

Mesterek: irány a gyár! Tizenhét év után újra acélszobrászok a vasmű öntödéjében

Kulturális és várostörténeti szempontból is örömteli, hogy tizenhét év után végre ismét életjelet ad a nemzetközi hírnévvel bíró Acélszobrász Alkotótelep és Szimpózium. Mesterek: irány a gyár!

Szabó Szabolcs

KMI acél Fotó: Zsedrovits Enikõ

Három neves fiatal magyar alkotó – Gosztola Kitti, Kaszás Tamás és Szalay Péter – részvételével napokon belül elindul a 2017-es Acélszobrász Alkotótelep – jelentették be a szervezők tegnap a Kortárs Művészeti Intézetben. A képzőművészek az ISD Dunaferr Zrt. műhelyeiben dolgoznak majd, három-három munkájuk pedig december 14-től lesz látható a KMI-ben.

Tizenhét évnyi szünetjel után tehát ismét jelentkezik az Acélszobrász Alkotótelep, amely, mint arról Nagy Annamária művészettörténész az eseménysorozat egyik szervezője (is) beszámolt, a hosszasra nyúlt pauza ellenére is komoly nemzetközi hírnévvel bír. Mindezt bizonyítja, hogy a közelmúlt több komoly lengyel és német lap is foglalkozott a dunaújvárosi alkotóteleppel és a város egyik kulturális védjegyének számító acélszoborparkkal és annak történetével.

A 2017-es alkotótelep és a hozzá szorosan kapcsolódó szimpózium a Dunaújváros-Art Dunaújváros Alapítvány kezdeményezésésre és szervezési munkájával jött létre. A december közepén nyíló, kiállítást is magában foglaló sorozatot a Nemzeti Kulturális Alap, Dunaújváros önkormányzata, a Magyar Vas- és Ipari Egyesülés, és az ISD Dunaferr Zrt. is támogatja. Az alkotótáborba végül meghívott művészeket: Gosztola Kittit, Szalay Pétert és Kaszás Tamást egy pályázati kiírás után szakmai zsűri választotta ki. A gyakorlati tudnivalókkal kapcsolatban Nagy Annamária elmondta, a tervezési és alkotómunka már a héten elkezdődik, a képzőművészek például az öntödében és lakatosüzemben is dolgoznak majd. Az alkotók a felkérés értelmében fejenként három munkát készítenek el a következő hetekben, mindezek a nagyközönség számára is láthatóak lesznek december 14-től a Kortárs Művészeti Intézetben. Lapunk kérdésére elhangzott, térfogatukat tekintve egy köbméternél nem nagyobb kisplasztikák készülnek majd, ám ezeket nem tervezik elhelyezni az acélszoborpark területén.

Belőlük épül – az idei Acélszobrász Alkotótelep művészei és szervezői: Kaszás Tamás, Nagy Annamária, Gosztola Kitti, Szalay Péter, Várnai Gyula a Kortárs Képzőművészeti Intézetben tartott sajtótájékoztatón Fotó: Zsedrovits Enikő

Az acélszobrász alkotótábor újraindulásához kapcsolódóan megjelenik egy új, az idei szimpózium bemutatásával kibővített művészeti katalógus is.

A szervezők kiemelték, jelenleg is zajlik a szoborpark öt alkotásának felújítása, e munkákkal vélhetően még az idei évben végeznek a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában