Nem csak a táncról szól

2019.07.26. 14:00

Duna menti táncosok táboroztak egy héten át Beloianniszban

Az elmúlt héten tizenkettedik alkalommal találkoztak a Wünsch Duna menti Nosztalgia Táncostábor résztvevői, hogy a hagyományoknak megfelelően egy kellemes hetet töltsenek el tánccal, játékkal és a barátságok, kapcsolatok felelevenítésével.

Horváth László

Az évenként mindig más településen rendezett tábornak ezúttal Belo­iannisz adott otthont, ahol Wünsch László koreográfus és táncmester közel kétszáz egykori tanítványa és családtagjaik adtak randevút egymásnak. Keddtől vasárnapig igazán különleges rendezvény helyszínéül szolgált a község futballpályája. Adony, Harta, Madocsa, Szalkszentmárton, Mezőfalva és a házigazda Beloiannisz hagyományőrző együtteseinek jelenlegi és volt táncosai vertek sátrat. A találkozó egyetlen célja az évtizedek alatt összekovácsolt közösség erősítése, családi, baráti kapcsolatok ápolása. Természetesen egy tábor mi másról szólhat még, mint a rengeteg játékról, zenéről, közös táncról és a hajnalig tartó beszélgetésekről, bulikról. A táborlakók közül sokan több generáción keresztül részesei ennek a csodálatos táncos csapatnak.

Wünsch László és felesége generációkat tanított a tánc, a mozgás, a zene szeretetére
Fotó: Horváth László

Gyerekeket, unokákat hoztak magukkal, hogy megismertessék velük, mit is jelent életükben a néptánc, a hagyományok őrzése. A szombati táborzáró gálán anyák, apák, gyerekek együtt ropták a színpadon, bemutatva, mit is tanultak anno Wünsch Lászlótól. A nézők soraiban ezúttal is ott ült az idős mester és felesége, s könnybe lábadt szemmel nézték tanítványaik önfeledt produkcióit. A műsor utáni ünnepi köszöntőben meghatottan mondta Laci bácsi a résztvevőknek: „Összetartás, erő, szeretet. Ti vagytok az örök ifjak!” Tomcsányi Éva, Laci bácsi felesége pedig a tánc kifejezőkészségéről, az emberiség történetében betöltött szerepéről, a közösségeket összetartó erejéről beszélt a szinte saját gyermekeinek tartott táncosok előtt. A szeretetteljes pillanatok után egy nagyon jelentős bejelentést tett Papalexisz Kosztasz, Beloiannisz polgármestere. A képviselő-testület egyhangú döntése alapján Wünsch László a Beloianniszért díj idei kitüntetettje. A díjat a falunapon, augusztus 17-én este 18 órakor kezdődő ünnepségen adják majd át. A folytatásban közös vacsora és hajnalig tartó görög táncház zárta a XII. Wünsch Duna menti Nosztalgia Táncostábor szombati gálaprogramját. Jövőre Madocsán vernek sátrat Laci bácsi egykori tanítványai.

A két kiváló táncpedagógus nemzedékeket tanított

A két, kiváló táncpedagógusnak, Wünsch László nívódíjas koreográfusnak, balettmesternek és feleségének, Tomcsányi Éva nívódíjas balettmesternek négy évvel ezelőtt Cserna Gábor, Dunaújváros MJV polgármestere adta át a legrangosabb helyi elismerést, a Dunaújváros Dísz­polgára címet a városalapítás 64. évfordulója alkalmából. Lapunknak nyilatkozva akkor elmondták: „Szívből köszönjük a város legrangosabb kitüntetését! Miként az életben az emberek, a balettben sem egyformán tehetségesek a gyerekek, mégis mindegyikben találni valami jót, ami mentén fejleszteni és szeretni lehet őket. Tehát, észre kell venni a másikban a jót! Kívánjuk, hogy az emberek gond nélkül tudjanak élni, ehhez legyenek olyan körülmények, amelyek biztosítják ennek feltételeit. A tánc szeretetre, önfegyelemre és fegyelemre tanít, s bízunk benne, hogy sok növendékünknek, táncosunknak útravalóul adtuk ezeket a képességeket.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában