Bevezet az ikonvilágba

2018.12.04. 14:00

Dorogi József kiállítása nyílik a zeneiskolában

A Mikulás hozza Dorogi József ikonfestő Ikonvilág című kiállítását de­cember 6-án 16 óra 30 perckor a Sándor Frigyes Zeneiskola folyosógalériájába.

Balla Tibor

Az már most is tudható, hogy vagy negyven alkotása kerül a falakra, és hogy a tárlatot Kovács István görögkatolikus parókus és Orgovány Zoltán nyitják meg. A megnyitó ceremónián gitáron közreműködik Kurucz Ádám Attila, aki 8 éves kora óta foglalkozik a zenével, és azóta határozza meg az életét.

Dorogi József aprólékos kézimunkával készíti képeit Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Úgy, ahogyan Dorogi József életét már vagy 15-20 esztendeje az ikonok. Igaz, hogy egész életében rajzolt nagyon sokféle stílusban, de meghatározó élményként említi a görögországi festőiskolát és azt a gyönyörű mozaikot, amit a Hagia Szophiában, ebben a bizánci építésű hajdani ortodox bazilikában Isztambulban látott. Hamarosan meg is festette olajjal. Innentől fogva foglalkoztatja ez a világ. Utánaolvasott az alapoknak, megtanulta csínját-bínját, a legfontosabb szabályokat. Persze előfordult, hogy kicsit rögösebb volt az út, nem minden sikerült úgy, ahogy elképzelte. Ma már igyekszik belevinni a saját lelkületét, gondolatait is az ikonokba.

Mindig igyekezett valami újat csinálni, most az embossing domborító technikát kezdte el használni, mert nagyon tetszenek neki az arany, ezüst, réz alapanyagokkal díszített alkotások. Nagyon sok gyönyörű orosz, kazár munkát talált ezzel a technikával. Összegyűjti a mintákat, és aprólékos kézi munkával elkészíti. Nagyon sok szent egyedi képe kerül ki a keze alól.

Most legjobban a reneszánsz, pontosabban annak aprólékos finomsága izgatja, a kiállításon három domináns méretű képe is ebből a korszakból való, pontosabban ez a korszak ihlette meg. Ugyancsak megragadta az az ikonkészítési technika, amelyben gyöngyökkel, csipkékkel, ékszerekkel, olajfestékkel díszítik a képeket.

Dorogoi József igazi megszállottja hobbijának, nem sajnál sem időt, sem pénzt, hogy hódolhasson szenvedélyének. Nem telik el úgy nap, hogy ne dolgozna egy kicsit valamelyiken, a gondolatai is mindig ezen járnak. Nem könnyű fejlődni ebben a műfajban, hiszen nincs irodalma.

Ikonok alatt elsősorban a keleti egyházak szentképeit értjük, különösen az ortodox egyház és az abból kivált, bizánci rítusú görögkatolikus egyház liturgikus képeit, ennek okán magától értetődően nyitja meg Kovács István parókus a tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában