Kultúra

2017.08.21. 17:25

Tervezéstől a megvalósításig - Már saját brend fut Balogh Adry neve alatt!

Balogh Adry már kisiskolásként tudta, a ruhák határozzák majd meg az életét. Ennek megfelelően választott pályát is.

Balla Tibor

Balogh Adry szinte már óvodásként igyekezett a babák stílusát megadni, de kisiskolásként már tudta, nemcsak öltözködni szeretne különlegesen, de a ruhák fogják betölteni az életét. Méghozzá úgy, hogy ruhákat tervezzen, és meghatározza a nők öltözködését.

A nagyratörő vágyakat tettek követték. Ruhaipari technikus szakra jelentkezett a Lorántffy iskolába, onnan pedig a könnyűipari főiskolára vezetett az útja.

Az iskola után szinte rögtön adódott is egy lehetősége, a Bartók kamaraszínházban Smuk Imre, a Bartók akkori művészeti vezetője, aki számtalan rendezést is maga mögött tudhat, felkérte a Légy jó mindhalálig című darab jelmezterveinek elkészítésére. Ezt aztán még sok másik is követte, közel tíz évig foglalkozott ezzel, a színház nagyon sok lehetőséget adott neki, aminek elmondása szerint nemcsak nagyon örült, de rettentően élvezte is. Állítja, még ma is, ha felkérés érkezne, szívesen tenne eleget neki, mert sok benne a kihívás, és nagyon élvezte azt a munkát. Ez meghatározó időszak lett, hiszen állítja, a főiskolán csak az alapokat tanulja meg az ember, az igazi tudást már erre építkezve a mindennapi munka során.

Balogh Adry háromgyerekes anyaként elégedett azzal, ahová eljutott Fotó: Zsedrovits Enikő

Azután az az időszak lezárult, férjhez ment, el is költöztek Dunaújvárosból, a színházi munkák véget értek, magában elengedte ezt a korszakot, az útja immár a divat felé fordult. Ma már saját brend fut a neve alatt, ráadásul a népművészet, a kalocsai minta adja a stílus lényegét. Az ember azt gondolná, hogy annyira elkötelezett a népművészet iránt, hogy a Vasasban nőtt fel. De nem.

- Én lényegében Nagyvenyimen nőttem fel, és a család is faluról származik, úgyhogy találkoztam ezekkel a dolgokkal, és tetszett is. Amikor a második gyermekem született, akkor épp nem volt színházi lehetőség, de én nem tudok egy helyben maradni, muszáj csinálnom valamit. Nagyon jó otthon lenni a babával, de kellett valamit csinálnom mellette. Abban biztos voltam, hogy ruhákkal szeretnék foglalkozni. Abban az időben, kétezertizenkettő táján a kalocsai minta már feltűnt egy-egy híres személyiség ruháján. Akkoriban sokan kezdtünk el ehhez hasonlóval foglalkozni. Engem nagyon megihletett. Elkezdtem gondolkodni, több tervet is készítettem és a környezetem bátorított, beleértve a férjemet is. Akkor úgy döntöttem, hogy belekezdek egy projektbe, ami ezt a csodás népművészeti mintát átemeli egy modern környezetbe, a mostani divatnak megfelelő ruhákon helyezzük el a motívumokat. Legyártottunk egy kollekciót, elkészültek a fotók, a weblap, és elkezdtek jönni a megrendelések, kiderült, ez a stílus sokaknak tetszik - meséli. Aztán már sorra jöttek a felkérések, és nem csak itthonról, a határon túlról is. Két kollekciót is tervezett egy izraeli divatcégnek.

A modern kalocsai stílus egyre népszerűbb Fotó: Rozsos Renáta

Balogh Adry nem az a tervező, aki csak az elméletet ismeri. Már a jelmezek egy részét is saját kezűleg készítette. Egy ismerőse kereste fel azzal a kéréssel, hogy készítse el a menyasszonyi ruháját. Ebben is kihívást látott, hiszen szerinte ebben sokkal inkább lehet alkotni, mint egy kosztüm megtervezésében. Egyedi alkotásnak tekinti. Addig-addig, hogy ebben is megtalálta önmagát és a lehetőséget. Bár nagyon szereti tervezni a ruhákat, de az igazi örömöt az jelenti számára, ha önmaga alkotja meg a kész ruhát. Az alkotás folyamata, az izgalom, hogy lássa végre egyben, amit kigondolt, rendkívül inspiráló számára. Az pedig, amikor viszontlátja az esküvői fotókon a terveit, az örömöt a menyasszony szemében, amikor először felveszi a ruhát, ez jelenti számára az igazi sikert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!