Kultúra

2017.05.07. 16:05

Diákok és szüleik együtt versenyeztek a Sándor Frigyes Napokon

A közelmúltban zárult Sándor Frigyes Napok keretében rendezett seregszemlén a zeneiskola növendékei és szüleik egy csapatban versengtek a megszerezhető pontokért.

Balogh Tamás

Az esemény után beszélgettünk az ötletgazdával: Konkoly Krisztina igazgatóhelyettessel, valamint az egyik résztvevővel, Hargittai Tamás diákkal.

- Az első ilyen versenyünket is én rendeztem meg, ami egy pályázathoz kapcsolódva született még két évvel ezelőtt. Az eddigi tapasztalatok alapján a szülők sokkal jobban izgulnak és élvezik e játékos megmérettetést, mint a gyerekek. Mindez leginkább a szülő-diák koncerten tűnik ki, amikor a felnőtteknek kezük-lábuk remeg a nagy fellépés előtt, és a növendékeink próbálják őket megnyugtatni - adott betekintést a verseny világba lapunknak Konkoly Krisztina, a Sándor Frigyes Zeneiskola igazgatóhelyettese, aki a részletekről is beszámolt:

Konkoly Krisztina, az intézmény igazgatóhelyettese Fotó: A szerző, Zs. E.

- Ez egy fantasztikus kihívást jelent szülőnek, gyermeknek egyaránt, még ha játékból is, hiszen mondhatni együtt vizsgáznak. Ez egy jó lehetőség a szülőknek. Egy kicsit visszaülhetnek az iskolapadba, és emlékezhetnek arra, hogy milyen volt, amikor kisgyerekkorukban izgultak azon, hogy vajon tudom-e a választ vagy sem? Természetesen azért segítséget is kapnak tőlünk. Nem kell felkészületlenül érkezniük. Erre az alkalomra a hangszeres tanároknak adtam egy tájékoztatót, hogy azok a szülők és gyerekek, akik majd játszani fognak, tudják, hogy milyen jellegű kérdéseket kaphatnak. Pedagógusként is jó volt látni, hogy együtt készültek a feladatokra. Mindig azt szoktam mondani, hogy úgy adjunk a gyerekeknek egy kis tudást és egy kis pluszt az életükbe, hogy közben azért jól is érezzék magukat. Szolfézstanárként tapasztalom, hogy akkor marad meg a tudás, ha lehet a gyerekekkel viccelődni, de mellette nagyon keményen tanulunk is. Nem gondolom és mondom azt, hogy mi művészeket képzünk. Az a lényeg, hogy a mostani növendékünk ne kapcsolja ki a rádiót, ha komolyzenét hall belőle, ha majd elhagyja az iskolát, esetleg később a felnőtt életkorában. Az igazi cél, hogy megszerettessük velük - fogalmazott a versen és az intézmény céljairól, küldetéséről Konkoly Krisztina, akitől azt is megtudtuk, a jókedv mellett a pontos és precíz munka sem hiányozhat az óráiról:

Hargittati Tamás hegedű szakos diák

- Talán egy kicsit szigorú vagyok, de közben imádom a gyerekeket! És ők tudják, hogy ha fölemelem a hangomat, akkor is szeretem őket. Sokkal jobban kedvelem a karakteres növendékeimet, mint aki csak szép csendben ül. Beszélgessen és legyen eleven, mert szerintem rossz gyerek nincs! A szorgalmas zenetanulásból egyszer majd játék lesz, amikor aki előadja az adott darabot, önmaga is élvezi a produkciót.

A Sándor Frigyes Napokon a szülőkkel és tanáraikkal is együtt léphettek fel a zeneiskola tehetséges növendékei.

Természetesen a Dunaújvárosi Hírlap arra is kíváncsi volt, hogy a zeneiskolás növendékek miként élték meg a közös versenyzést, fellépést:

- Szerencsére nagyon jó volt a csapatunk, mindegyik társamban megbíztam. A kérdésekre közösen tudtunk válaszolni. Az activity játék és a különböző kottasorok eredeti dalokká való összeállítása volt a legnagyobb kihívás, erre nagyon kellett koncentrálni. Egy indulót is komponáltunk, amibe mindenki írt egy-egy sort, amit aztán el is énekeltünk. Szerintem ezt így kell csinálni, mert ez egy jó csapatmunka volt - mondta el Hargittai Tamás, aki a zeneiskola hegedű szakára jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!