Kultúra

2011.09.08. 13:22

Diákhitel: indul az elektronikus ügyintézés

Elektronikus úton is intézhetik diákhitellel kapcsolatos ügyeiket a hallgatók a jövőben az újonnan indított Diákhitel Direkt szolgáltatáson keresztül; a hitellel kapcsolatban nyáron több változás is hatályba lépett.

MTI

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nyártól hatályos a törlesztő-részlet mérséklésének lehetősége maximum 24 hónapra, és bővült az engedményezés esetköre is, így az eddigieken túl kollégiumi díjra, külföldi részképzés finanszírozására, és egyéb költségtérítéses tevékenységekre, képzésekre is át lehet utalni az intézményeknek az úgynevezett engedményezett összeget. 

Kitért arra is, hogy a célzott kamattámogatás kedvezményének egyszerűsített bírálati rendje 2012. január 1-én lép életbe. Ennek lényege, hogy a diákhitellel rendelkező TGYES, GYES, GYED juttatásokban részesülő kismamák közvetlenül a hitelnél kérhetik a jogosultság megállapítását, és a kedvezményezett időszak alatt a diákhitel kamatterheit átvállalja az állam.

Változás még, hogy az eddigiekhez képest öt év után az adójogi követelés nem évül el a tartozásoknál, de az érintettekkel igyekeznek külön megállapodásokat kötni.

Elhangzott: a most indított Diákhitel Direkt szolgáltatás lehetővé teszi az adatváltozások bejelentését, az egyenleg lekérdezését, vagy a hitel összegével kapcsolatos változások ügyintézését. Az új diákhitelesek számára a vonatkozó szerződés megkötésére a hiteligényléssel egyidejűleg nyílik mód. Egyidejűleg megváltozott és új arculatot kapott a diákhitel honlapja is.

A mostani tanév első hiteligénylésének határideje szeptember 15., akik még soha nem kértek hitelt, de már októberben szeretnének pénzhez jutni, eddig az időpontig kell kérelmeiket leadniuk. Akik korábban igényeltek, azoknak nem kell ismét kérelmet benyújtaniuk, de minél előbb be kell jelentkezniük tanintézményükbe, mert csak az aktív jogviszonnyal rendelkezők kapnak hitelt már az első folyósításkor. Ősszel az első folyósítási nap október 14-e lesz.

Lovas Attila vezérigazgató-helyettes beszámolt arról, hogy a diákhitel 2001-es indulása óta már közel 309 ezren igényeltek hitelt, és mintegy 86 ezren összes tartozásukat rendezték. Az előző tanévben több mint 18 ezer új igénylő volt, a legtöbb diáhkiteles a Pécsi és Szegedi Tudományegyetemre, illetve a Debreceni Egyetemre jár. Az előző tanévben a Diákhitel Központ mintegy 21,5 milliárd forint értékben folyósított hitelt ügyfeleinek, a társaság kihelyezett hitelösszege mára elérte a 219 milliárd forintot.

A diákhitellel rendelkezők 53 százaléka államilag finanszírozott képzésben vesz részt, háromnegyedük nappali tagozaton tanul, és az igénylők 55 százaléka nő, 45 százaléka férfi. A hallgatók háromnegyede az egyösszegű hitelfelvételt preferálta.

Jelenleg államilag támogatott képzéseknél havi 40 ezer, költségtérítésesnél havi 50 ezer forintot lehet igényelni.

Bugár Csaba kérdésre válaszolva elmondta, tartanak attól, hogy egyre több fiatal vállal külföldön munkát, és esetükben a törlesztés hogyan alakul. Egyelőre az a tapasztalat, hogy a visszafizetés rendben történik- jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!