PIM

2019.02.25. 12:30

Demeter Szilárd: A nemzeti kultúrát meg kell erősíteni

Ennek régi hagyománya van a magyar irodalomban.

A Petőfi Irodalmi Múzeumnak politizálnia kell, bele kell állnia az európai értékvitákba – erről beszélt Demeter Szilárd az Echo Tv A nyolcas című műsorában. A PIM főigazgatója szerint a kultúrharc nem a magyar kultúrán belüli pozícióharcokról szól, hanem arról, hogy a nemzeti kultúrát meg kell erősíteni. Ennek régi hagyománya van a magyar irodalomban.

Az Európai Unió alapértéke volt az egység a sokszínűségben, az eredeti szándék arról szólt, hogy a nemzeti kultúrák egymásra hatása ad egy olyan erőtöbbletet az EU számára, amivel versenyképessé válik a világban.

Eddig természetes volt, hogy az európai értékek alatt mit értünk, ma már nem tudunk egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy mi az, hogy európai

- véli a főigazgató.

Hozzátette: fel kell tenni azt a kérdést, hogy kik vagyunk mi, erre pedig a válasz ott van a múltunkban.

Demeter Szilárd szerint a kultúrharc egyik fontos színtere a keresztény kultúra. Számára a kereszténység nem egy vallás, hanem arról szól, hogy a nyugati kultúra kétezer éve ennek a talaján áll.

A teljes adás:

 

https://stream.echotv.hu/videos/2019/02/720/20190224_a_nyolcas.MP4

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában