Bartók Szíház: Hamlear

2021.05.21. 11:30

Dán királyfiból lett brit király

A héten elkezdődtek a Bartók Kamaraszínházban Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Hamlear, a dán királyfiból lett brit király című – műfaji besorolása szerint „szomorújáték öt felvonásban William Shakespeare pompás nyomdokán” – előadásának próbái.

Balla Tibor

Fotó: LI

Dunaújváros – A színdarab Shakespeare két tragédiájának – a Hamletnek és a Lear királynak – cselekményét fűzi egybe, azok egymásra rímelő viszonyait, konfliktusait összehangolva kínál egy nagyívű, a főhős ifjúkorától öregkoráig tartó, burleszkelemekkel át- meg átszőtt, ugyanakkor finom és igényes paródiát. Mindezzel együtt az irodalmi persziflázs csak kerete a műnek – a középpontban nagy emberi kérdések: a szülő-gyermek kapcsolat, a viszonzatlan érzelmek, a megfelelési vágy, az öregedéssel való szembenézés shakespeare-i pillanatainak tragikomikus újrafeldolgozása áll.

 

A színdarab szerkezete és nyelve is a shakespeare-i hagyományokat követi. Az első két felvonás a Hamlet zanzásított változata, ezt két rövid jelenet mint harmadik felvonás vezeti át az utolsó két felvonásba: egy, az eredeti történet fő- és mellékszálait egyaránt beépítő Lear-adaptációba. A szöveg, akárcsak az eredeti műveké, általában rímtelen jambus, „blank verse”, amelyet időnként prózában írt jelenetek, máskor énekbetétek tesznek változatosabbá. A nyelv tudatosan játszik a klasszikus mintával – sok ismert Arany- és Vörösmarty-fordításrészletet használ fel, a megfelelő módon hozzáigazítva a komikus helyzetekhez, ugyanakkor bővelkedik a mai fordulatokban, anakronizmusokban is.

Az olvasópróbán itt volt az egymástól elválaszthatatlan szerzőpáros is. Győrei Zsolt elmesélte, hogy életük 51 esztendejéből 46 évet barátságban töltöttek. Amikor elkezdtek darabokat írni, az elsők között volt a Hamlear egy nagyon korai változata, még diákszínjátszó heccként, ami sokkal hosszabb, szerteágazóbb volt. Mintegy 30 évre rá nekiláttak, átírták egy eredetibb formátumra, és sok mindent kigyomláltak. Mint mondta, ez a munka nagyon jó élmény volt számukra. A két darabot mindig összekötötte a szemükben a generációs ellentét. Tizen­nyolc évesen úgy gondolták, hogy a fiatal Hamlet pont úgy „hülye”, mint az öreg Lear, aztán ez erősebb körvonalakat kapott, van egy olyan konfliktus apa és fia közt a Hamletben, amit a Lear továbbvisz egy apa és lányai közti konfliktusban. Eljátszottak a gondolattal, hogy mi lenne, ha Hamlet eljutott volna Britanniába, és ő lett volna Lear király. Már fiatalon szembesültek azzal, hogy van egy olyan szereplő a Hamletben Horatio, a Learben pedig Kent, aki állandó bizalmasként van jelen, és erre kerestek megoldást. Arra gondoltak, hogy a Bánk bánban van egy hasonló nevű szereplő, és így gátlástalanul beleírták a Bánk bánt, egy kicsit reflektálva arra is, hogy Katona József mennyit köszönhetett az akkoriban feltámadó Shakespeare-kultusznak. Ezt igyekeztek egy kicsit sarkítani, hogy kicsit erősebb áthallásokat is létrehozzanak, megteremtve egy romantikus „magyar Shakespeare” érzést, elvegyítve a kicsit paródiajellegű játékkal.

A várhatóan felhőtlen kacagásra késztető előadás rendezője Őze Áron, asszisztense Palkó Panka lesz, a látványért, tehát a díszlet- és jelmeztervért Matyi Ágota felel majd. A szereposztás a következő: Hamlear – Nagy Ervin, Bánk bán – Sipos Imre, id. Hamlear – Koltai Róbert, Claudius/Kenetlen – Vasvári Csaba, Polonius/Cationtugud – Papp János, Laertes – Jegercsik Csaba, Edgar/Edmund – Ágoston Péter, Gertrúd/Goneril – Kovács Vanda, Ophelia/Regan – Marjai Virág, Cordelia – Alberti Zsófi.

A parádés szereposztású előadást először nyáron szabadtéren a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiváljának záró előadásán láthatja majd a közönség július 4-én. Ennek fényében a darab főpróbahete Dunaújvárosból leköltözik a Gyulai Várszínház impozáns színpadára, Matyi Ágota díszlettervei eleve az ottani színpad adottságait figyelembe véve készültek. A színház tervei szerint évadkezdéskor, szeptember 21-én mutatják be a dunaújvárosi közönség előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!