Kultúra

2009.06.22. 02:29

Csendéletek, árnyalatok

Dunaújváros - A Napforduló címet viseli Kelemen Marián Éva tárlata az MMK Kassák Galériáján. A megnyitón Németh Irma, Palánkai Mirtill és Péter Kata dalcsokra után Horváth Klára méltatta a művészt.

Dunaújvárosi Hírlap

Kelemen Marián Éva képeit már több ízben láthatta a közönség. A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában, az Intercisa Múzeumban, valamint a Lorántffy Szakközépiskolában találkozhattunk főként csendéleteivel, majd baba-, kisgyermek- és fiatalember-ábrázolásaival. Most látható tárlatára virágokkal és csendéletekkel érkezett. A képek közé sajátos módon a művész irodalmi idézeteket ékelt, további merengésre késztetve a művészet autonómiájáról és eredetéről, mester és tanítvány viszonyáról, féktelen életörömről, s arról, hogy az igazi szépség abból a kiegyensúlyozottsági állapotból fakad, amikor a szem, az elme és a lélek elégedett, mert nem érzékel hiányt.

- Éva szereti a napfordulókat, amelyek lezárnak egy időszakot, és egy újat nyitnak meg. A napforduló a megújulás szimbóluma, valaminek a vége és kezdete. Egy kiállítás is ilyen. Egy alkotófolyamat végén a bemutatkozás kezdete az örömszerzés közös élményéhez - e gondolattal nyitotta meg Kelemen Marián Éva kiállítását Horváth Klára.

Éva kedvelt témái a csendéletek, a virágzó rét, és a napraforgó. A festményeken a sárga és a vörös árnyalatai dominálnak, máshol a kék, rózsaszínnel. Van, ahol kasmír kendők egészítik ki a hátteret. Egyszín-világú képein is az egyik összetevő, valamelyik árnyalat jobban dominál - a sárgákban a narancs, a vörösben a bíbor.

A kiállítás - és alighanem a kiállító művész - több képzőművész kollégát is kíváncsivá tett. Gáspár Aladár nagyon szép lírai anyagként élte meg a látottakat: - A képek a művészet tisztaságát, szépségét hirdetik - vélekedett.

A tárlat alkotásai Cyranski Mária számára a huszadik század eleji szecessziót idézik, valahogy másképpen.

- Érdekes, ahogy rácsodálkozik olyan dolgokra, amelyekről azt hinné az ember, hogy közhelyek, de ő új felfedezéseket tesz bennük - mondta ifjú Koffán Károly, s hozzátette: - Éva puritán anyagkezeléssel él, mégis rafinált hatásokat csal elő az anyagból. Az impresszionisták a la prima , vagyis a vászonra mindjárt elsőre, frissen festve-technikája megőrzi a teremtés gesztusát, így kézjárása önmagában szépséget ad a képnek. A végeredmény igen expresszív.

Kelemen Marián Éva képeit egészen július 24-ig tekinthetik meg a tárlaton, az éppen egy esztendővel ezelőtt felavatott, nevében Kassák Lajosra emlékező galériában, az MMK-ban. Várjuk a folytatást, a közös tárlatot a házastárssal, ROHO-val.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!