Kultúra

2016.03.29. 18:25

Csak az ötveneseké a világ - Rocktörténeti kiállítás nyílt a Munkásművelődési Központban

Dunaújváros - Rocktörténeti kiállításként hirdetik, ám inkább egy letűnt zenei korszak kegytárgyainak halmazát, és az ezzel járó időutazás érzését kínálja. Kedden megnyílt a Rock Múzeum anyagából válogatott tárlat az MMK-ban.

Balla Tibor

Mihaldinecz Blanka, Klép Norbert, Suplicz Mihály és Kováts Rózsa (balról jobbra) berendeznek

Aki a jelképes összeg leszurkolása után belép a Munkásművelődési Központ földszinti színháztermébe, hirtelen egy más világban találja magát. Lesznek, akiknek borzongatóan ismerős minden, fel-feljajdulnak egy olyan név olvastán, hogy Scampolo, P. Mobil, vagy Collegium Musicum, átjárja őket a nosztalgia kellemes, lágy szellője a sufnituningban készült Vox erősítő, a szegedi ládagyárban készített 12 húros Regina gitár, vagy a Lem Baby névre hallgató szalagos visszhangosító láttán.

Bizonyára akadnak majd olyanok is, akik hüledezve konstatálják, milyen fellépőruhája volt az Omega együttes orgonistájának, Benkő Lászlónak, milyen rongyos farmert hordott Patkó Béla, akit Kikiként ismert meg az ország, és ma már milyen mulatságos a nadrág, amiben Szikora Róbert sikította, hogy csikidám. Akad szép számmal technikai érdekesség is, mint a japán Combo erősítő, ami után ma is ezzel a névvel illetik a gyakorló hangfal-erősítő összeállítású dobozt, megcsodálható a házi készítésű füstgép is, szintén az Omega korszakból, vagy a Tela B42-es orsós magnó.

Hangszerek terén is fellelhetők különleges darabok. Ott van az Orfeus akusztikus basszusgitár, amit Som Lajos ajándékozott Takács Tamásnak a Senator zenekarban, akinek ez lett élete első gitárja. Ott van a Symphonic 30 nevű szintetizátor, amelyet az a Hohner cég készített, amely szájharmonikában utazik, vagy Flipper Öcsi Tornádó x60-as gyönyörű Morris gitárja.

Lemezborítók, plakátok, Duban dob, lemezjátszók, magnók abból a csoda korból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!