verses előadás

2019.03.12. 09:00

Csadi Zoltán önálló estje- Petőfi útirajz

Március 12-én 17 órakor Csadi Zoltán színművész önálló estjét tartja az MMK 310-es termében. Petőfi Sándor Útirajzok címmel barangolhatunk a költő korában. 

duol.hu

Petőfi mindössze 24 éves volt, amikor megírta útirajzait. A fiatal és szabadlelkű költő írásában rengeteg humorral és szeretettel beszél vándorszínész éveiről, útitársairól, a városokról, amiket bejár, az emberekről, akiket útja során megismer. Meglepő őszinteséggel mond véleményt kortársairól és vall érzelmeiről. 19. századi „road movie” nem várt modernséggel a nagy klasszikus tollából. Petőfi Sándor Úti levelek Kerényi Frigyeshez című művéből szerkesztette és előadja: Csadi Zoltán.

Csadi Zoltán, a Bartók színház színésze és igazgatóhelyettese rendkívül szuggesztív módon, de valami elképesztő éteri könnyedséggel tolmácsolja Petőfi útirajzok írásaiból összeválogatott hetven perces előadását, s tolmácsolja a költő gondolatait. Az est során az 1847-ben íródott úti barangolások, utazások során keletkezett írásokból hallhatunk válogatást. Ezeket Petőfi Úti levelek Kerényi Frigyeshez címezte. Pesttől Debrecenig, Erdődig, ahol szerelme Juliska, Szendrey Júlia élt.

A színpadi előadás módot még kifejezőbbé teszi a félkaréjos háttér installáció, amin a települések grafikái és az írások keletkezéseinek dátuma lesz olvasható, axonometrikus ábrázolással. A kellékek is megtalálják a funkciót, a szék, a sál, a kabát, a hátizsák, ami további tárgyakat fog rejteni. Köztük egy tabletet, amin egy meseszép világot láthatunk majd, Petőfi másik szerelmét, miközben a költő gondolatait idézi fel.

Petőfit így „tálalva”, kiváltságos érzésként élhetett meg és élheti át a néző egyaránt. A közönség igazi prózai és színházi élményben részesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában