Kultúra

2017.01.04. 21:10

Birkás 70 - előhangokkal

Dunaújváros - A városunkban élő és alkotó Birkás István Munkácsy-díjas alkotó február 1-jén ünnepli 70. születésnapját. A Kortárs Művészeti Intézet nagyívű kiállítással igyekszik bemutatni a művész sokoldalú életművét.

Szabó Szabolcs

Birkás István pályáját és műveit az utóbbi hónapokban a jeles kurátor, Kertész László tekintette át, és írt egy kismonográfiát. A tárlat a Lélekfestészet címet kapta.

Negyvenöt éve minden nap eljövök ide a műterembe, és dolgozom. Jogos a kérdés: miért? Hiszen öt éve egy képet sem adtam el. Ritka, hogy önálló kiállításra kapok felkérést. Az is abból áll, hogy vigyek tíz liter bort, meg öt tálca süteményt, a végén pedig határidőre pakoljam haza az alkotásokat. De csinálom, mert úgy érzem, hogy ez a dolgom... - nyilatkozta lapunknak adott legutóbbi interjújában, még 2014 márciusában, Szórád Márton úti műtermében a Munkácsy-díjas alkotó, aki hosszú évek után jelentkezik ismét önálló tárlattal Dunaújvárosban, a Kortárs Művészeti Intézetben.

A gazdag életművet Kertész László kurátor böngészte át, és épített új hangsúlyokat felmutató retrospektív tárlatot.

Birkás-alkotás

A kiállítást előkészítő kutatás lehetőséget nyújtott a gazdag életmű áttekintésére, új nézőpontok keresésére. Tézisem: a sajátosan egyéni életmű logikája a műveket két meghatározó csoportra bontva érthető meg a legjobban. Az egyik műcsoportot a Birkás habitusából és képességeiből eredően expresszív, az érzelmekre és a rögtönzésre épülő kifejezésmódot képviselő munkák fémjelzik. A másik műcsoport kiindulópontja a szülőfalujához, Kunmadarashoz kötődő kisgyermekkori emlékek által motivált identitásfestészet, amelynek valódi mozgatója az idő tematizálása, az elmúlás problematikája. - olvasható a kurátor ajánlójában.

A Birkás 70 című kiállítás január 20-án este mutatkozik be a KMI-ben.

Hosszú évtizedek óta a helyi és az országos kulturális szcéna egyik meghatározó alakja Birkás István, aki nagy szerepet játszott a Kortárs Művészeti Intézet megalapításában, fejlődésében is. Archív képünk a 90-es évek derekán készült.

Fontos adalék, hogy a kiállítás ideje alatt, annak részeként először láthatja majd a közönség Keserue Zsolt dunaújvárosi művészeket bemutató portrésorozatának 2007-ben készült első darabját, amely dokumentumfilmben volt mesterét, Birkás Istvánt kérdezi pályájáról, és arról, hogy Dunaújváros milyen szerepet játszott abban.

A megnyitóra a Kortárs Művészeti Intézet kiadásában elkészül egy, a művész munkásságát bemutató kismonográfia is, amelynek szerzője a kiállítás kurátora.

A programsorozathoz kapcsolódóan lapunk is több, Birkás István életművét bemutató írással jelentkezik majd.

Birkás István Kunmadarason született 1947. február 1-jén.

1966-1969 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, ahol Kádár György és Szabó Iván tanították.

1969 óta Dunaújvárosban él. 1974-1991 között a Dunaújvárosi Amatőr Műhely vezetője volt. 1990-1991 között önkormányzati képviselőként dolgozott. 1990-1998 között a Modern Művészetért Közalapítvány elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!