Tanári koncert a Sándor Frigyes Iskolában

2018.10.03. 11:30

Bemutatkozott a zenei világnapon az új hangszer

Tanári koncerttel emlékeztek meg a zenei világnapról hétfőn este a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskolában.

Balla Tibor

Dunaújváros A kezdeményezést egykor a Szonáta Zeneművészeti Alapítvány hozta létre közösen a zeneiskolával. Az idei fellépés mozgatta meg a legtöbb zenetanárt, összesen húszan léptek a közönség elé különféle formációkban. Az idei esztendő abból a szempontból is kuriózum volt, ugyanis a tanári koncertet ebben az évben a növendékek, egészen pontosan a Harmonikazenekar nyitotta meg. Nyilván nem véletlenül. Ez év májusában hívták életre a Harmonikával a harmonikáért című koncertsorozatot, amelynek célja volt, hogy az elöregedett hangszerállományt megújítsák. A koncerteken összegyűlt több mint kétmillió forintból vásároltak egy koncertharmonikát, aminek egymillió-kétszázezer forint az értéke, és Juhos Melinda, a zenekar vezetője nem titkolja, hogy szeretne még egy hangszert is beszerezni.

A tanári koncert nyitányaként a harmonikás gyerekek André Verchuren: Francia Musette-jét és Astor Piazzolla: La Fortezza dei grande Perché című művét adták elő Juhos Melinda vezényletével. Őket a Kész Petra (ének), Sütő Balázs (fuvola), Baruts Bence (gitár), Eged Márton (basszusgitár), Müller Tamás (dob) összeállítású jazzformáció követte Duke Ellington: Caravan, és Ella Fitzgerald: Lullaby of Birdland című szerzeményének lendületes adaptációjával.

A hangverseny ezután a komolyabb műfaj felé fordult, Britten: Down by Selly garden című ír népdalfeldolgozását Nagy Veronika hárfakíséretével Kiss Melinda énekelte el. Tágincevá Irén egy Glinka egyveleget zongorázott, majd a Kovács Dániel (hegedű), Pomposné Zelena Erzsébet (hegedű), Rácz Rajmund (cselló) trió egy Haydn-darabbal szerepelt. A Sütő Balázs (fuvola), Konkoly Krisztina (fuvola), Tótin István (klarinét), Balogh Zoltán András (kürt), Váriné Pásztor Magdolna (fagott) összeállítású zenekar Mozart Divertimentójának két tételét játszotta el, majd visszatért Kiss Melinda, hogy Tósaki Kinga zongorakíséretével egy Händel-operaáriát énekeljen el. Emlékezetes marad Tótin István (fagott) és Tótin Katalin (zongora) kettősének finom, érzékeny játéka. A Dőr Gabriella, Matolcsi Katalin duó egy Dohnányi-darab négykezes változatát zongorázta, majd a koncert zárásaként a Pomposné Zelena Erzsébet, Sütő Balázs, Juhos Melinda, Rácz Rajmund quartet egy Piazzolla-darabbal búcsúzott a közönségtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában