Kultúra

2012.08.16. 15:06

Az önkifejezés sohasem késő!

Felcsút – A helyi, azaz lokális értékek felmutatása a globalizáció ellenében erősödött fel világszerte. A Völgyvidéki Családi Nyár felcsúti programsorozatban a közösség ismert tagjai mutatkoztak be alkotásaikkal, bizonyítván: mennyi minden rejtőzhet bennünk, amelyet mi magunk sem gondoltunk!

Zsohár Melinda

A szép régi községháza tanácstermében köszöntötte Mészáros Lőrinc polgármester a helyi alkotókat, akik közül többen érett felnőttként, sőt, kifejezetten idős korukban döbbentek rá, hogy ők valamiképpen szeretnék megmutatni álmaikat, korábban maguk előtt sem ismert tehetségüket.

Pelczer Istvánné bio-mézeskalács készítő népi iparművész a középkortól a 20. század közepéig oly népszerű mézeskalács szíveit, húsvéti tojásait, huszárokat, karácsonyi csillagait, habfehérrel írókázott keresztjeit hozta el. A hajdani piacok, vásárok, sokadalmak ajándék-sztárjai mára inkább népművészeti emlékekké léptek elő, újból felfedezzük őket. Pelczerné 1990 óta süti a mézesbábokat, s noha betöltötte 70. évét, nem fárasztja az aprólékos munka.

Mészárosné Kelemen Beatrix festményein a természet legszebb "mintái", a virágok jelennek meg, de afféle lelki kivetítésként hitéről is szól a színek, formák nyelvén. Közel áll hozzá a szobrászat azon ágazata, amely a kemény anyagokat munkálja meg. Izgalmas kérdés számára, hogy miként lehet lágyságot kifejezni éppen ezek alakításával.

Monostori Andrásné óvónő fiatal korától kötött, horgolt, pedig kortársai éppen ekkoriban hagytak fel a kézimunkázással. Húsz évet dolgozott a felcsúti óvodában, és itt adta át a kicsiknek a kézműves munkák szeretetét. Kiállításokon aratott sikereket, s fiatal nyugdíjasként most a selyemhímzés és a horgolás köti le.

Orosz Jánosné nem titkolja életkorát, bár nem látszik rajta, hogy elmúlt 80 esztendős! Későn, alig 15 éve kezdte újra a gyermekkorában megtanult, majd hosszú évtizedekre elhagyott csuhézást. Mára művészi fokra fejlesztette ezt a kedves régi technikát. Rómában kiállított betlehemét oklevéllel jutalmazták, a Magyarok Világszövetsége székházában is láthatták igényes népművészeti alkotásait. Csuhészobrain keresztül megeleveníti a régi falusi élet munkafolyamatait, a tollfosztást, a szántás-vetés-aratást, valamint bibliai jeleneteket. Modernizál is: futballisták, golfosok készülnek kukoricalevélből boszorkányos ügyességgel Marika kezében.

Juhász József-asztalos mester fából készített hajói kicsinyített másai a Bounty, a Santa Maria, a Cutty Sark híres teaszállító hajóknak. Összerakta a kedvelt régi angol filmsorozatból ismert Onedin család hajóját is. József aprólékosan munkálja meg a fát, makettjeiben törekszik a valóság hű visszatükrözésére - kicsiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!