csak megközelítés kérdése

2019.02.14. 14:00

Ahogy a „gonosz” látja

Vagyunk egy páran, akiknek már a könyökén jön ki a szép, ártatlan királylány és a gonosz, csúnya és lelketlen boszorkány fel­állás.

Tóth Alexandra

Minden mesének valahol ez az alapja, ahol meg nem, ott ugyanez, csak férfiban. De vajon hányan gondoltak már bele a negatív hős szerepébe? Vajon ezek a mágusok és boszorkányok eredendően gonosznak születtek, vagy azokká váltak? Vajon a királylányok ugyanolyan szépek, tiszták és hamvasak lennének, ha egy piszkos kunyhóba születnek szegény, alkoholista szülők cselédsorsra jutó gyermekeként? A Demóna eljátszott ezzel a gondolattal.

A film nem egy újabb bugyuta Disney rajzfilm-adaptáció, hanem egy klasszikus mese újragondolása. Csipkerózsika történetét mindannyian ismerjük. Egy királyi házaspárnak születik egy gyönyörű lánygyermeke, Aurora, akinek a keresztelőjére nem hívják meg a „gonosz tündért”, csak a cuki, jószívű tündérek lehetnek jelen. Előbbi bosszúból elátkozza a kislányt: 16 éves korában egy rokka orsója megszúrja az ujját, amitől meghal, legalábbis olyan mély álomba szenderül, amelyből csak az igaz szerelem csókja keltheti fel. A Demónában viszont Aurora csupán egy mellékszereplő, a film azt mutatja be, vajon mitől vált kővé a szíve ennek a gonosz, nemkívánatos tündérnek, illetve hogy van-e visszaút. Egyébként van. Demóna alapvetően nem született kegyetlennek, egy szerelmi csalódás tette őt azzá. Kihasználták és megcsonkították (szerelme megfosztotta szárnyától), és azóta minden bizodalma és jó érzése eltűnt a világ iránt. Kivétel viszont most is van – majd jön Csipkerózsika, és jól megme­lengeti a fagyos szívet.

Angelina Jolie kiváló Demóna, mind a karaktere, mind a színészi játéka elbűvöli a nézőt, másfél órán át hozza tökéletesen az erősnek látszó, ám nagyon is sebezhető főhőst.

A nagyszerűen eljátszott főszerep, a gyönyörű tájak és jelmezek, a jól kitalált történet mellett azonban mégis hagy kívánnivalót maga után a Demóna. A rendezés nem nagyon foglalkozott a többi karakter tisztes kimunkálásával, a jó tündérek kifejezetten irritálók, némelyik pedig avítt, de összességében ezek megbocsáthatók, mert végül is ott a Jolly Joker meg a hiánypótlónak mondható eredettörténet egy jól ismert, de nem elég nézőpontból vizsgált mese mögött. Ki tudja, egyszer kiderül, hogy Hófehérke gonosz mostohája sem olyan rettenetes nőszemély…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!