Kultúra

2014.06.04. 15:10

Mind népszerűbbek az adonyi művészetisek fellépései

Idén is nagy sikert hoztak helyi művészeti iskola záró fellépései, kiállításai. Fesztivál is lehet mindebből!

Pekarek János

Rendezvények sorozatán vizsgáztak a múlt héten az adonyi Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művészettagozatos diákjai. Az intézményben minden művészeti ág jelen van: zenét, táncot, színjátszást és festészetet is oktatnak.

Mégpedig már húsz éve, tudtuk meg Orthné Horváth Marianna igazgatótól – bár a művészeti alapiskola még „csak” kilenc éves Adonyban.

A dunaújvárosi Sándor Frigyes zeneiskolával és a Violin művészeti iskolával együttműködve már a kilencvenes évek elején megkezdődött az adonyi zeneoktatás – előbb zongora szakon, Bernáth Gyöngyi vezetésével, majd sorra következett a többi, ma is nagyon népszerű hangszer: a fuvola, hegedű, kürt és az ütőhangszerek. Emellett már harminc éve működött a nevezetes Csiribiri Színjátszó Kör, szakkörként, Tóth István vezetésével, és sok iskolás járt táncolni is a művelődési házba, mielőtt a művészeti iskolában elkezdődött a kortárs- és a néptánc oktatása. Az alapfokú művészeti iskolát Berta Pál igazgató alapította meg 2005-ben, már a festészet oktatásával együtt.

A színvonalas zeneoktatás jó példájával szolgáltak a fuvolán tanuló diákok: balról Virág Gréta, Virág Lilla, Ármai Borbála, Bokor Péter, Brooker-Mészáros Emíly, Tóth Bernadett (Fotó: Adonyi iskola)

Az adonyi általánosba 270 diák jár – a művészeti iskolának 150 hallgatója van. Igaz, ők nem mind adonyiak: Besnyőn telephelye van a művészeti intézménynek, és több iváncsai diák is jár a képzésekre.

A művészeti iskolások két bizonyítványt kapnak minden évben: az általánostól és a művészetitől. Alapvizsgájuk letétele után pedig továbbképző tanfolyamra járhatnak ide tovább – vagy művészeti középiskolában folytathatják tanulmányaikat. Mindkét megoldásra van példa Adonyban.

A 2006 óta minősített művészeti iskola fizetős: egy félév teljes áron 5900 forintba kerül, de vannak kedvezmények: családi helyzettől, tanulmányi eredményektől függően. Két főállású és több óraadó művésztanár oktat az intézményben, vannak, akik Budapestről, Pomázról, Martonvásárról járnak le.

A művészetis diákoknak félévkor és év végén is vizsgázniuk kell az elsajátított tananyagból, emellett negyedévente is rendeznek úgynevezett kisvizsgákat. A félévi és évvégi bemutatók egyre népszerűbbek a kisvárosban, sőt a környékén is: nem véletlen, hogy sokaknak már-már egy kisebb fesztivál jut eszükbe a rendezvények színvonala láttán.

Az iskolaigazgató sem zárkózik el az ötlettől, különösen, hogy a művészeti intézmény jövőre ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Ez kiváló alkalomnak ígérkezik...

Címkék#Adony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!