Acélszobrász

2017.12.14. 09:00

Három alkotó kilenc munkája! Pénteken nyit az Ötvözet

Mint arról már korábban beszámoltunk 17 évnyi pauza után november közepén újraindult a nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep.

Szabó Szabolcs

SzalayPéter1_141217

A pénteken nyíló Ötvözet című tárlat a három résztvevő alkotó munkáit mutatja be. Tizenhét évnyi szünetjel után, idén novemberben a Dunaferr-Art Alapítvány ismét megrendezte az Acélszobrász Alkotótelepet három fiatal képzőművész, Gosztola Kitti, Kaszás Tamás és Szalay Péter részvételével a Dunai Vasműben. A helyi, ám nemzetközileg is ismert szimpóziumi hagyomány kezdete 1974-re nyúlik vissza, az első nagyipari támogatást élvező művészeti kezdeményezések között volt Magyarországon, és egészen a 2000-es évekig meghatározó fóruma volt nemcsak Dunaújváros, hanem a közép-európai régió kulturális életének is. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal sem volt kijelölt tematika, a művészek 3-3 alkotást készítettek a vasmű felkészült szakembereinek közreműködésével az öntödében, a lakatos- és a kovácsüzemben. A pénteken 18 órakor nyíló kiállításon az új művek mellett a tervek és a gyárban töltött napok, az ipari munkafolyamat dokumentációja is látható.

Horváth Zoltán és Kaszás Tamás munka közben a gyárban

A Kortárs Művészeti Intézetben a kiállítást megnyitja: Kovalovszky Márta művészettörténész, köszöntőt mond: Szöllőssy Enikő szobrászművész, dr. Móger Róbert, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés igazgatója, és Izsák Máté, DMJV bizottsági elnöke, közreműködik: Szekeres István (ütőhangszerek).

Szalay Péter szobrászművész alkotás közben a vasmű egyik műhelyében Fotók: Alex Martin

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában